Tο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, που εντάσσεται στο σχέδιο «η Κύπρος του Αύριο», παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Το σχέδιο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14 του Μάη και υποβάλλεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ως το πλέον φιλόδοξο, καθώς όπως είπε στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου ως μιας χώρας με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι από την υλοποίηση των κονδυλίων του σχεδίου, τα οποία θα αντληθούν κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, θα δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλ. καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Θα χρειαστεί εξήγησε συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση νομοσχέδιων από τη νέα Βουλή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του ανέλυσε από πού θα αντληθούν συνολικά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της οικονομίας για την περίοδο 2021-2026.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες του Σχεδίου:
• Ο πρώτος όπως είπε, αφορά την δημόσια υγεία, με έμφαση στην αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με αγορά ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού.
• Δεύτερος άξονας είναι η ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, με επενδύσεις που αφορούν τους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών.
• Τρίτος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Προωθείται η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με παροχή κινήτρων.
• Τέταρτος άξονας αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.
• Πέμπτος άξονας αφορά τον τομέα της Παιδείας για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και επέκταση της δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Σε ότι αφορά τον τομέα της Εργασίας, προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων και βελτίωση των συντάξεων, επιδομάτων και άλλων στρεβλώσεων που σήμερα παρατηρούνται.
Το νέο σχέδιο που εξαγγέλλεται αφορά 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακές επενδύσεις. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα επεξηγηθούν εντός των ημερών από τους αρμόδιους Υπουργούς.