Πραγματοποιούνται, το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, έκτακτες Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις της ΠΟΕΔ, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Οργάνωσης, με σκοπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για λήψη πιθανών μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, “σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της Πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης”.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 μέχρι 16:00.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ακόλουθα κέντρα : Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικά Γραφεία ΠΟΕΔ, Λεωφόρος Κυρηνείας 184, Αγλαντζιά, Κ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού – Αγίου Παντελεήμονα, Λεμεσός, Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κ.Β΄ – «Μιχαλάκης Παρίδης», Λάρνακα, Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α΄, Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΒ’ – «Πεύκιος Γεωργιάδης», Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη.

Τα μέλη της Οργάνωσης μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο.

Μετά από σχετική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας θα ληφθεί πρόνοια ώστε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας να εφαρμοστούν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Για τον σκοπό αυτό, στην είσοδο και εντός κάθε κέντρου θα υπάρχει δυνατότητα για χρήση αντισηπτικού, κατά την είσοδο στον χώρο θα γίνεται θερμομέτρηση, θα τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπονται από τις σχετικές οδηγίες, όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο του εκλογικού κέντρου θα πρέπει να φορούν μάσκα και να προσκομίσουν Safe Pass, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου θα χορηγείται στυλό από την Εφορευτική Επιτροπή για κάθε ψηφοφόρο, οι θάλαμοι ψηφοφορίας θα είναι ανοικτοί.

Η ΠΟΕΔ καλεί τις σχολικές μονάδες όπως ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για τη διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων και αναγνώσουν το σχετικό ψήφισμα στους διδασκαλικούς συλλόγους.

Θα διεξαχθεί διαδικτυακή γενική ενημερωτική συνέλευση την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, στις 16:00, μέσω Teams.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, στο οποίο τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει να απαντήσουν Ναι ή Όχι, έχει ως εξής:

«Ενημερώθηκα για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να μην υπάρχει επαρκής ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού εντός των σχολικών μονάδων, ειδικότερα σε περιόδους έξαρσης της Πανδημίας».

Αποκλειστική ευθύνη, αναφέρεται, για θέματα ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες φέρει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όφειλε και οφείλει να τα διαχειρίζεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

«Εξουσιοδοτώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Δ. να: 1. Αποτρέψει τον οποιοδήποτε ατεκμηρίωτο διαχωρισμό μεταξύ Ειδικής, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, 2. Διεκδικήσει τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες, 3. Απαιτήσει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους, με όλα τα νόμιμα μέσα που αυτό θα κρίνει σκόπιμα, μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων», καταλήγει το ψήφισμα.