Το Πάσχα γιορτάζουν οι Καθολικοί σε όλον τον κόσμο σήμερα. Σε κλίμα κατάνυξης και ενώπιον χιλιάδων πιστών τελέστηκε η Λειτουργία για την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο.

Στο μήνυμά του προς την «Πόλη και τον Κόσμο» (Urbi et Orbi) στο τέλος της λειτουργίας του Καθολικού Πάσχα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους πιστούς να ακολουθήσουν την οδό της αμοιβαίας αλληλεγγύης, «η οποία πρέπει να επικρατήσει και στις σχέσεις μεταξύ των εθνών, των κρατών και των ανθρώπων». «Ο Χριστός αναστήθηκε», είπε ο πάπας και στην συνέχεια πρόσθεσε, στα ελληνικά: «Χριστός Ανέστη».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πάπας Φραγκίσκος στα τέλη Μαρτίου είχε νοσηλευτεί με βρογχίτιδα, με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή του στις λειτουργίες του Πάσχα. Ωστόσο, ανέκτησε τις δυνάμεις του και χοροστάτησε στην παραδοσιακή Πασχαλινή Αγρυπνίας τη νύχτα του Πάσχα στην κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η λειτουργία ξεκίνησε μέσα στην είσοδο του ναού, με την επιβλητική ιεροτελεστία της ευλογίας της φωτιάς και ακολούθησε η λιτανεία με το φως των κεριών.

O Πάπας Φραγκίσκος ευλογεί τους πιστούς

Ο ποντίφικας, παράλληλα, ζήτησε να παύσουν οι ένοπλες συγκρούσεις και οι διχασμοί, ενώ σημείωσε πως μηνύματα ελπίδας που φτάνουν από χώρες που προσφέρουν βοήθεια και στήριξη στους ανθρώπους, αφήνουν πίσω τους τους πολέμους και την φτώχεια. Ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση στον Κύριο «να βοηθήσει τον αγαπητό ουκρανικό λαό στην πορεία του προς την ειρήνη και να διαχύσει το πασχαλινό φως, σε όλο τον ρωσικό λαό».

Ευχήθηκε, επίσης, να στηριχθούν οι τραυματίες και όλες οι οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εξαιτίας του πολέμου και να μπορέσουν να επιστέψουν στα σπίτια τους οι αιχμάλωτοι πολέμου, σώοι και αβλαβείς.

Παράλληλα, στο μήνυμά του ζήτησε να σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις και στην Συρία, να παρασχεθεί στήριξη σε όσους επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και ίδια την στην Συρία και έκανε σαφή την ανησυχία του, σχετικά τις επιθέσεις των τελευταίων ημέρων στην Μέση Ανατολή, «οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης, για να μπορέσει να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Ο ποντίφικας χαιρέτησε τους καρδινάλιους καθήμενος σε αναπηρικό αμαξίδιο και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το όχημα «papa mobile», ευχήθηκε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Λίβανο, να μην χάσουν την ελπίδα οι νέοι που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Τυνησία και να ξεπεραστεί στην Αϊτή η κοινωνική, πολιτική και ανθρωπιστική κρίση η οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει την χώρα.

Πως γιόρτασε ο κόσμος το Πάσχα

poland3
Πάσχα στην Πολωνία
popefrancis
Ο Πάπας Φραγκίσκος
romaniaeaster
Πάσχα στη Ρουμανία
south_korea
Πάσχα στη Νότια Κορέα
sri_lanca
Πάσχα στη Σρι Λάνκα