Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στΙς Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλωσορίσουν ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ την Ουκρανία, δίνοντας μια συμβολική νίκη στο Κίεβο που για τέσσερις μήνες προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. 

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν τη σύσταση της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση σημαίνει ότι και τα 27 μέλη της Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να κάνει το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Οι ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν ότι τα κράτη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού η Ουκρανία εκπληρώσει πλήρως έναν μακρύ κατάλογο προϋποθέσεων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμένεται επίσης να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία. Για τη Γεωργία που δεν κατάφερε να πάρσει τη σύσταση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν ότι μπορεί να λάβει το καθεστώς εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.