Η εκφρασθείσα πρόθεση για αναβάθμιση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού, αντί ανέγερσης νέου, είναι εντελώς λανθασμένη, υποστηρίζει σε ανάρτηση του ο αντιδήμαρχος Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.

Προσθέτει πως το υφιστάμενο Μουσείο βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικά βεβαρημένη από χρήσεις που δεν είναι υποστηρικτικές για τη λειτουργία ενός μουσείου, καθώς και ότι το Δικαστήριο Λεμεσού ασφυκτιά από την έλλειψη αιθουσών και χώρων στάθμευσης και η πολιτεία θα έπρεπε, μέσω ολοκληρωμένου σχεδιασμού, να αξιοποιήσει το κτήριο του Μουσείου για τις ανάγκες των δικαστηρίων της Λεμεσού.

Τονίζει πως το όραμα του Δήμου ήταν και παραμένει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού να αποτελέσει κτήριο ορόσημο για την πόλη, με χωροθέτηση του στην περιοχή του κέντρου, καθώς και ότι η πρόταση του Δήμου Λεμεσού για κτήριο ορόσημο σε επίχωση μέσα στη θάλασσα μεταξύ Μαρίνας Λεμεσού και Νέου Λιμανιού, ήταν ιδανική.

Τονίζει παράλληλα πως είναι ανεπίτρεπτο την ώρα που στη Λευκωσία προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες για ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, με επένδυση 144 εκατομμυρίων ευρώ, να συζητούμε για τη Λεμεσό την αναβάθμιση ενός “πεθαμένου”, εδώ και δεκαετίες, χώρου που δε θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου δήλωσε χθες πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης και θεωρεί ότι εκεί πρέπει να παραμείνει.

Το Μουσείο, όπως υπέδειξε η Υφυπουργός, χρήζει αναβάθμισης «για να μπορέσουν να εκτεθούν και τα νέα ευρήματα μέσα από νέα μουσειολογική μελέτη». «Είχε γίνει μια πρωταρχική μελέτη πριν μερικά χρόνια, αλλά είναι ξεπερασμένη λόγω των ευρημάτων και νέων τάσεων», είπε η Υφυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν αίθουσες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με πληροφορίες για τον επισκέπτη, εικονογραφικό υλικό για τις ανασκαφές και τις θέσεις, αλλά και χώροι εργασίας τόσο των αρχαιολόγων όσο και των συντηρητών.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο χώρος του μουσείου είναι μικρός, η Υφυπουργός είπε ότι έχει δυνατότητα να αναπτυχθεί και πως το ίδιο το μουσείο, αποτελεί κομμάτι και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ερωτηθείσα για τον χρόνο της υλοποίησης, η Υφυπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει η σχετική μελέτη, να ενταχθούν στον προϋπολογισμό και στόχος είναι να υλοποιηθεί σταδιακά.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, δήλωσε στον σταθμό μας ότι η αναβάθμιση του μουσείου «σίγουρα δεν μας ικανοποιεί, καθότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για νέο μουσείο στην Λεμεσό».