Μία σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο και αυστηρότερο» πακέτο κυρώσεων «που έχει δει ποτέ η Ρωσία».
 
Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε το πλήρες πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, με συνολικό ενεργητικό 154 δισεκατομμυρίων λιρών.
 
Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποκλεισμού όλων των μεγάλων τραπεζών από το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς πρόσβαση στη στερλίνα και σε εκκαθάριση πληρωμών μέσω του Λονδίνου.
 
Επίσης, θα δύνανται να αποκλειστούν από τη βρετανική χρηματοπιστωτική αγορά όλες οι ρωσικές εταιρείες, ώστε να μην μπορούν να αντλούν κεφάλαια και δάνεια στο Λονδίνο.
 
Συνολικά, είπε ο κ. Τζόνσον, πάνω από 100 ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες θα πληγούν από αυτές τις νέες κυρώσεις, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που στηρίζουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν και λευκορωσικά συμφέροντα.
 
Ανακοινώθηκε επίσης απαγόρευση λειτουργίας της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυστηροί έλεγχοι εξαγωγών προς τη Ρωσία, με έμφαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (για τομείς τηλεπικοινωνίας, αεροναυπηγικής κ.ά.) στα πρότυπα των αμερικανικών αντίστοιχων περιορισμών.
 
Εξάλλου, ανακοίνωσε πρόθεση δημιουργίας από την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία ενός μητρώου αλλοδαπών ιδιοκτητών περιουσίας στη Βρετανία. «Οι Ρώσοι ολιγάρχες στο Λονδίνο δεν θα έχουν πού να κρυφτούν», είπε ο κ. Τζόνσον.
 
Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα συναλλαγών και επικοινωνίας SWIFΤ, για το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει αλλά φέρεται να συναντά αντίσταση από τους Ευρωπαίους, σχολίασε πως «τίποτα δεν αποκλείεται».
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως κάποιες από αυτές τις κυρώσεις θα έχουν «κόστος και δυσκολία» και για τη βρετανική οικονομία, αλλά είπε πως είναι «ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουμε».
 
Στην εισαγωγή της ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «είναι καταδικασμένος στα μάτια του κόσμου και της ιστορίας» και ότι «ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεπλύνει το αίμα των Ουκρανών από τα χέρια του».
 
Πρόσθεσε ότι τελικά πρόθεση του Ρώσου Προέδρου ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία παρά τα όσα θα έλεγε η Δύση και ότι τώρα αποκαλύπτεται ως ένας «αιματοβαμμένος επιδρομέας που πιστεύει στην αυτοκρατορική κατάκτηση» και θέλει «να ανασχηματίσει τον χάρτη της Ευρώπης με αίμα».
 
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, ο Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει για αργά απόψε μία ακόμα σύσκεψη της επιτροπής COBRA για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και αμέσως μετά υπουργικό συμβούλιο.
 
Απόψε τα κυβερνητικά κτίρια στο Λονδίνο θα υψώσουν την ουκρανική σημαία και θα φωταγωγηθούν στα χρώματα αυτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ