Για έναν ηρωικό αγώνα που συνοψίζεται στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς τιμή των ηγετών κρατών και κυβέρνησης που παρίστανται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο σύνθημα, απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά»,  αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.

«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι αυτό ακριβώς ήταν που που προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη μεταστροφή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, κατ’ αντίθεση της μέχρι τότε πολιτικής που υπαγόρευε η λεγόμενη Ιερή Συμμαχία, οδηγώντας στο να συνεργαστούν για την όποια έκβαση του Αγώνα που διεξήγαγαν οι Έλληνες.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε τον κομβικής σημασίας ρόλο της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, ιδιαίτερα με τη μάχη του Ναβαρίνου η οποία, μετά την επέμβαση των εν λόγω χωρών, σήμανε και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, εν τη ουσία την ελευθερία της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων αποτελεί οδηγό της δικής μας πορείας και θα συνεχίσει να είναι η παρακαταθήκη του οράματος για την επιβίωση του Ελληνισμού και την απαλλαγή της Κύπρου  από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η Παλιγγενεσία  των Ελλήνων, ως η ευγενέστερη και κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας τους, τροφοδότησε στο πέρασμα του χρόνου την πορεία του Ελληνικού Κράτους, καθιστώντας την Ελλάδα μια σύγχρονη, ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία, αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης, πρωταγωνιστή και συνθεμελειωτή της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι η παιδεία και ο πολιτισμός της, οι αρχές και οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της γενναιότητας και της αλληλεγγύης που τη διαμόρφωσαν και της επέτρεψαν διαχρονικά να προοδεύει. Να διαχειρίζεται και να ξεπερνάει τις κρίσεις. Να δείχνει το σθένος, τις αντοχές, το φιλότιμο και την ανθρωπιά του λαού της. Να γίνεται παράδειγμα και έμπνευση και να κερδίζει δικαίως τον καθολικό σεβασμό των λαών. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στους απανταχού Έλληνες», κατέληξε ο κ Αναστασιάδης.
 

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί η υπογραφή το Προέδρου Αναστασιάδη στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο έγραψε: «Καθώς ο απανταχού Ελληνισμός στρέφει την καρδιά και τη σκέψη του στην Εθνεγερσία του 1821, η Μεγαλόνησος συνεορτάζει την διακοσιετηρίδα, συναισθανόμενη, μέσα από την καταλυτικής σημασίας συνεισφορά που κατέθεσε στον Αγώνα, μέρος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Αποτιμώντας ως ορόσημο της εθνικής μας συνείδησης την Παλιγγενεσία, Ελλάδα και Κύπρος, 200 χρόνια μετά, πορευόμαστε υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας. Επιδιώκοντας την εκπλήρωση του δικού μας χρέους έναντι του Ελληνισμού, υπερασπιζόμαστε την επιβίωση και την πρόοδο του, έχοντας οδηγό της δικής μας πορείας, την παρακαταθήκη του οράματος των αγωνιστών του 1821 για μια πραγματικά ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ένα ασημένιο δίσκο που απεικονίζει τη σημαία του Λόχου των Κυπρίων στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν στην Επανάσταση του 1821. Η σημαία εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ