Την προσήλωσή του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην τοποθέτηση στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας στη Μαδρίτη, σημειώνοντας πως το Κυπριακό παραμένει μια «ανοικτή πληγή», που όσο διαιωνίζεται θα απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, και έθεσε τέσσερα σημεία που θα πρέπει να δοθούν ως προτεραιότητα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και συνομιλία στο περιθώριο του δείπνου με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφέρεται στη ψεσινή συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως σημειώνει ο κ. Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκειά του. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.