Την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν πως η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν τίθεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση αλλά ως ψήφος για τη διάσωση του κράτους και της ευημερίας των πολιτών, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη του σήμερα στην εφημερίδα “Πολίτης” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει ότι η Κυβέρνηση έχει δεχθεί σωρεία εισηγήσεων ώστε να γίνουν σεβαστές ευαισθησίες των πολιτικών δυνάμεων και εκφράζει την ελπίδα ότι ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί.

Σε ό,τι αφορά στο νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση είναι αρκούντως γενναιόδωρη στηρίζοντας τόσο την επιχειρηματικότητα, όσο και τις θέσεις εργασίας.

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι το κράτος αντέχει ακόμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει τα περί ολιγωρίας της Κυβέρνησης όσον αφορά τη λήψη μέτρων για ανακοπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Τα μέτρα, σημειώνει, λαμβάνονται με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τι απαντά ο Πρόεδρος για την στάση του Μόρφου στην πανδημία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τη στάση που τηρεί έναντι των μέτρων ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Είπε ότι δεν εξαιρείται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο, προσθέτοντας ότι εκείνο που εξετάζεται από τη Νομική Υπηρεσία είναι αν από τις δηλώσεις του προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Σε επισήμανση ότι έρευνα υπήρξε και μέσα από αυτή ο Μητροπολίτης αθωώθηκε ενώ αν οποιοσδήποτε πολίτης έλεγε όσα έλεγε ο Μόρφου θα αντιμετώπιζε τις συνέπειες του νόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

“Υπάρχει μιά τάση από τον ίδιο αν θέλετε, και το λέω πολύ ευθαρσώς, να ηρωοποιηθεί”. Και καταλήγει: “Τους δειλούς δεν θέλω να τους μετατρέπω σε ήρωες.”

Προμήθεια εμβολίων από το Ισραήλ

Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνέντευξη του στον Πολίτη.

Όπως είπε ήρθε σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ» κατέληξε.