Η ψηφοφορία έληξε κανονικά σε όλα τα εκλογικά κέντρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλίας.

Έδωσε έτσι το σύνθημα για δημοσίευση δημοσκοπήσεων εξόδου (ΕΧΙΤ POLL), οι οποίες έχουν διενεργηθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα για σκοπούς πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως είπε, μετά το κλείσιμο των καλπών έχει αρχίσει το τελικό στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, με τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων στα ίδια τα εκλογικά κέντρα υπό την εποπτεία των προεδρευόντων υπαλλήλων. Εξαίρεση αποτελούν η ειδική κάλπη των Κεντρικών Φυλακών, το περιεχόμενο της οποίας μεταφέρθηκε, για να συμψηφιστεί με άλλες κάλπες στις διάφορες Επαρχίες, καθώς και μικρός αριθμός καλπών κατεχόμενων Κοινοτήτων, με μικρό αριθμό ψήφων, οι οποίες θα μεταφερθούν στο ενιαίο κέντρο διαλογής που  θα λειτουργήσει στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, στην Λευκωσία.

Σε λίγο, ανέφερε, αναμένεται να υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα εκλογικά κέντρα Κοινοτήτων.

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την Πράξη περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανακοινώσουν επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους, παρά μόνο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη». Ως εκ τούτου, είπε, και με δεδομένο ότι στην Ιταλία η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου, αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται μετά την πιο πάνω ώρα.

Για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρχει ζωντανή ροή των αποτελεσμάτων στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Ο κ. Ηλία είπε ότι πριν από τα μεσάνυχτα θα είναι σίγουρα γνωστοί οι Πρόεδροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι κοινοτάρχες ίσως, οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι.

Διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων των Ευρωεκλογών, μετά των προέδρων των Επαρχιακή Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, μετά των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και μελών των Σχολικών Εφορειών και για τις κοινότητες των προέδρων των ΕΟΑ, των κοινοταρχών και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ