Η Κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία υδρογονανθράκων Energean στο πλαίσιο της ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Το κοίτασμα Katlan, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές σε γειτονικές αγορές, εφόσον η ισραηλινή Κυβέρνηση δώσει τις σχετικές άδειες, ανακαλύφθηκε από την Energean το 2022 και περιέχει 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βεβαιωμένα αποθέματα καθώς και 37 δισεκ. κυβικά μέτρα πόρους φυσικού αερίου με απομειωμένο ρίσκο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.

Η Energean διευκρίνισε ότι η πρώτη φάση της ανάπτυξης θα ξεκινήσει με τις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» και θα συνεχιστεί με τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί όταν θα έχει ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Παράλληλα, θα επεκταθεί και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Tanin.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της εταιρείας για το έτος 2023, η Energean ανακοίνωσε ότι η μέση ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboed), εκ των οποίων το 83% ήταν σε φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 200% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή κινείται πλέον στα επίπεδα των 150kboed ημερησίως. Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού το project ανάπτυξης των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο και τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,419 δισεκ. δολάρια (+93% σε ετήσια βάση), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 925 εκατ. δολάρια (+119% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το 2023 ήταν η χρονιά στην οποία η Energean κατέστη η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι «παρά τις δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η εταιρεία σταθεροποίησε την παραγωγή από το FPSO “Energean Power”, το οποίο λειτούργησε στο 99% της διάρκειας του δ’ τριμήνου». «Η Energean πάντα στόχευε στη δημιουργία σταθερής και μακροπρόθεσμης αξίας για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους (stakeholders)», τόνισε ο κ. Ρήγας,

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε εκτενώς για το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean για το 2024. «Έχουμε προχωρήσει πολύ καλά στα στρατηγικά μας projects στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα και έχουμε επεκταθεί στο Μαρόκο με μια νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου», επεσήμανε προσθέτοντας ότι η εταιρεία «θα συνεχίζει να βελτιστοποιεί το χαρτοφυλάκιό της, προσβλέποντας στην ενίσχυση της θέσης της ως ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στην περιοχή με επίκεντρο το φυσικό αέριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ