Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων από τη χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν αντίποινα κατά της Ελλάδας επειδή «έκλεψε» ιρανικό πετρέλαιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβιβάστηκαν και πήραν τον έλεγχο των δύο πλοίων στον Κόλπο στις 27 Μαΐου επικαλούμενοι «παραβιάσεις», τις οποίες η Ελλάδα καταδίκασε ως «ισοδύναμες με πράξεις πειρατείας».

Η κατάσχεση έγινε δύο ημέρες αφότου η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα στείλει 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία, το οποίο κατασχέθηκε τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων του τελευταίου.

«Τα ιρανικά καύσιμα εκλάπησαν στα ανοικτά της Ελλάδας, στη συνέχεια οι γενναίες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας το αναπλήρωσαν με την κατάσχεση ενός εχθρικού πλοίου», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία για τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Ρουχολάχ Χομενεΐ, ο οποίος ίδρυσε την Ισλαμική Δημοκρατία, το 1989.

«Εσείς είστε που κλέψατε το πετρέλαιό μας», είπε ο Χομενεΐ, απευθυνόμενος στους «εχθρούς» της χώρας.

Η Ουάσινγκτον, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει τα πλοία.

Η Αθήνα δήλωσε ότι ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν αποβιβάσει ένοπλους στα δύο δεξαμενόπλοια για να πραγματοποιήσουν τις κατασχέσεις.

Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει νωρίτερα το πλοίο με ρωσική σημαία για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η ιρανική ναυτιλιακή αρχή είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «διεθνή ληστεία».