Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τον Γενικό Εισαγγελέα, διατυπώνει η Αρχή Κατά της Διαφθοράς η οποία αποκάλυψε σήμερα ότι βρίσκεται σε επαφή με ιδιώτες δικηγόρους για το ενδεχόμενο καταχώρισης ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων, σε περιπτώσεις ανυπακοής ατόμων που καλούνται ενώπιον της.

Σε σημερινή ανακοίνωση της η Αρχή απαντά στην ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα να μην υιοθετήσει εισήγηση της για ποινική δίωξη του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, λόγω άρνησης του να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις, στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, εξηγεί ότι κάθε μάρτυρας που καλείται ενώπιον της δύναται να μην απαντήσει μόνο σε οποιαδήποτε ερώτηση, κατατείνει να τον ενοχοποιήσει.
Μέσα από την ανακοίνωση αποκαλύπτεται, το περιεχόμενο επιστολών που αντάλλαξαν ο Επιτρόπου Διαφάνειας με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δεν ενέκρινε το αίτημα για ποινική δίωξη διότι έκρινε ότι θα έπρεπε να επιστηθεί η προσοχή στο Νόμο στον Μιχάλη Κατσουνωτό και να του επεξηγηθεί ότι δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής. Ο Αξιωματικός, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα παρουσιάστηκε παραδίδοντας τρισέλιδη απόρρητη δήλωση και παρέχοντας πληροφορίες για την Έρευνα, απάντησε σε ερωτήσεις και μάλιστα οι Λειτουργοί Επιθεώρησης τον διαβεβαίωσαν σε διάφορα σημεία της μαρτυρίας ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα” να μην απαντά, αλλά θα έπρεπε να του τεθούν οι ερωτήσεις.

Απαντώντας στον Γιώργο Σαββίδη ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζίης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι εξουσίες που διαθέτει η Αρχή είναι ερευνητικού και όχι ανακριτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την νομολογία για τις ερευνητικές επιτροπές λειτουργοί δεν είναι υποχρεωμένοι να επιστήσουν σε οιονδήποτε μάρτυρα την προσοχή στο Νόμο με βάση τους Δικαστικούς Κανόνες ή να κάνουν αναφορά σε δικαίωμα σιωπής.

Υιοθέτηση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέως, προσθέτει ο κ. Πογιατζίης θα προκαλούσε πλήρη σύγχυση στους μάρτυρες εφόσον θα τους έφερνε αντιμέτωπους με εκ διαμέτρου διαφορετικές θέσεις, δηλαδή από τη μία το δικαίωμα σιωπής και από την άλλη η υποχρέωση να απαντούν σε ό,τι ερωτώνται, όπως ορίζει ο νόμος.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα ότι, δεν τίθεται ζήτημα αρνητικού αντικτύπου σε μελλοντικές εισηγήσεις της Αρχής εφόσον η κάθε υπόθεση κρίνεται υπό το πρίσμα των δικών της περιστατικών.

Εκείνο που διαφαίνεται, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας θα αρνείται να προχωρήσει σε ποινική ανάκριση οποιασδήποτε υπόθεσης διαφθοράς του αποστέλλει η Αρχή, με τη δικαιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα του υπόπτου κατά την Έρευνα.