Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.

«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (…) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται», τονίζουν οι δικαστές στην εντολή τους.

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε σήμερα ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières / MSF) Χρήστος Χρήστου.

«Δεν έχουμε διαπιστώσει καμία αλλαγή στην περιοχή, ύστερα από αυτό το ψήφισμα», ούτε για τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους ούτε αναφορικά με τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο κ. Χρήστου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Δεδομένης της κατάστασης, λέει ο πρόεδρος των MSF, «τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια»: άμεση εκεχειρία διαρκείας, τερματισμός των επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους, καθώς και «απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Επί του παρόντος, αναγνωρίζει ότι «οι προσπάθειές μας είναι μόνο μια μικρή σταγόνα σε έναν ωκεανό αναγκών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP