Σχετικά με το χόκεϊ επί χόρτου στην Κύπρο μίλησαν στον ραδιοσταθμό μας ο προπονητής της Εθνικής μας στο χόκεϊ, Αντώνης Ευθυμίου και ο προπονητής της Εθνικής κάτω των 21, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Να προσθέσουμε ότι τόσο ο Αντώνης όσο και ο Πάνος, εκτός από προπονητές, εκπροσωπούν την Εθνική μας και ως παίκτες.

Οι δυο τους προσπάθησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι που λέγεται “χόκεϊ στην Κύπρο” με απώτερο σκοπό να γνωρίσουν το άθλημα και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας.

Τι σημαίνει το χόκεϊ για τους Κύπριους που ασχολούνται μαζί του

Το σπορ αυτό ήρθε στην Κύπρο στις αρχές του 20ου αιώνα, την ίδια χρονικά περίοδο με το ποδόσφαιρο, όμως για διάφορους λόγους οι Κύπριοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους αγάπησαν τον κατά γενική ομολογία “βασιλιά των σπορ”.

Εξαιρέσεις θα υπάρχουν πάντα σε όλους τους κανόνες, κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση αυτού του αθλήματος. Όπως οι ίδιοι μας τόνισαν το χόκεϊ για τους φίλους του στην Κύπρο θεωρείται ως το παιχνίδι της οικογένειας και της παρέας. Το γεγονός ότι όσοι ασχολούνται με αυτό το σπορ στην Κύπρο προπονούνται και αγωνίζονται σχεδόν πάντα στο ίδιο γήπεδο, δίνει το δικαίωμα να γεννιούνται στενές φιλίες μέσα από το άθλημα. Επίσης το περιβάλλον που επικρατεί στους αγώνες είναι πολύ φιλικό.

Οι εγχώριες διοργανώσεις

Το Παγκύπριο πρωτάθλημα χόκεϊ σταμάτησε να υφίσταται το 2016, όμως από το 2019 έχει επαναλειτουργήσει με την σύσταση τεσσάρων νέων ομάδων. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από ενήλικες, νεαρούς και γυναίκες. Επίσης πέρα από τις ομάδες που αποτελούν το πρωτάθλημα, λειτουργούν και ορισμένες ακαδημίες, στις οποίες βασίζεται και το μέλλον της Εθνικής.

Όλες οι προπονήσεις και αγώνες που διεξάγει η Κυπριακή Ομοσπονδία Χόκει επί κυπριακού εδάφους γίνονται στο English School της Λευκωσίας. Πρόκειται για το μόνο σχολείο και γενικότερα για τον μόνο χώρο, όπου μπορεί να βρει κανείς εγκαταστάσεις χόκεϊ στην Κύπρο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγγλικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Να προσθέσουμε ότι πέρα του πρωταθλήματος, συχνά πυκνά, διοργανώνονται τουρνουά τα οποία διαρκούν μια ολόκληρη ημέρα ή φιλικοί αγώνες με τις αγγλικές βάσεις.

Οι στόχοι της ομοσπονδίας

Όπως μας είπαν οι Πάνος και Αντώνης, ο μεγαλύτερος στόχος της ομοσπονδίας αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρει η Εθνική μας ομάδα να ανέβει στην 3η κατηγορία της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που στεγάζει το άθλημα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Μάλτα και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του στόχου. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των διεθνών μας βρίσκεται στο εξωτερικό όπου σπουδάζουν ή δουλεύουν και ως εκ τούτου κάθε χρόνο διοργανώνεται ταξίδι όπου μαζεύονται σε προπονητικό κέντρο άλλη χώρας για να προπονηθούν μαζί.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις πιο νεαρές ηλικίες για τις οποίες σχεδόν κάθε καλοκαίρι προγραμματίζεται ταξίδι σε άλλες χώρες, όπου μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν ακαδημίες του εξωτερικού.

Ένας άλλος στόχος της ομοσπονδίας, ο οποίος μάλιστα είναι διαχρονικός, είναι να μαθευτεί το άθλημα στα υπόλοιπα σχολεία (πέρα από το English School) και πόλεις, αποσκοπώντας στην δημιουργία ομάδων χόκεϊ σε κάθε πόλη της Κύπρου. Η αλήθεια είναι πως για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν γίνει ήδη αρκετές προσπάθειες, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές όπου μέλη της ομοσπονδίας επισκέφθηκαν δημόσια σχολεία για να γνωρίσουν το χόκεϊ στα παιδιά, μοιράζοντας μάλιστα και μπαστούνια.

Πως επηρέασε η πανδημία

Ο κορωνοϊός δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το χόκεϊ στην Κύπρο καθώς σταμάτησαν όλα τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις. Επίσης σταμάτησαν και οι προσπάθειες που γίνονταν για την διοργάνωση προπονήσεων και φιλικών αγώνων στο εξωτερικό.

Τέλος σύμφωνα με τους δύο προπονητές μας βάση του τελευταίου χρονικά διατάγματος από σήμερα θα μπορούσαν να αρχίσουν προπονήσεις οι τέσσερεις μας ομάδες, όμως η ομοσπονδία αποφάσισε οι προπονήσεις να αρχίσουν τον Ιούνιο.

Κωνσταντίνος Νικολάου