Της Έμιλυς Βασιλειάδου

Είσαι έτοιμος να πετάξεις στους επτά ουρανούς, έβαλες τα καλά σου κι έναν στόχο και είσαι πανέτοιμος για απογείωση. Η ζωή είναι ωραία! La vita e bella! La vie en rose! Χαμογελάς. Νομίζεις ότι δεν θα σε ενοχλήσει κανείς, τίποτα δεν θα μπει εμπόδιο στα όνειρα και τους στόχους σου. Αμ δε! Σε γελάσανε!

Υπάρχει, ξέρεις, και το απρόβλεπτο, το απρόσμενο, το ουρανοκατέβατο στη ζωή. Εκείνο το γεγονός, που θα τα γυρίσει όλα τούμπα, πάλι. Τα αναπάντεχα και τα απρόοπτα, δεν διαχωρίζουν πλούσιους και φτωχούς, ούτε ξέρουν αν έζησες ακόμα δέκα περιπέτειες στη ζωή σου και ήρθαν να γίνουν άλλη μια. Γεγονότα. που πρέπει να σφίξεις δόντια, να πάρεις βαθιές ανάσες, να αντέξεις και να δώσεις άλλη μια μάχη.

Ίσως, ένας δικός σου άνθρωπος ασθενεί ή εσύ αντιμετωπίζεις θέματα με την υγεία σου. Ίσως, μια απόλυση από τη δουλειά και ξαφνικά έξοδα, που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Οικογενειακές δύσκολες στιγμές. Συμπληγάδες, με λίγα λόγια, που πρέπει να περάσεις μέσα απ’ αυτές.

Είσαι όλο ερωτήσεις. Γιατί σε εμένα πάλι; Γιατί ο δικός μου άνθρωπος να πονά; Γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Απάντηση καμία. Ακούς, συνεχώς, ότι πρέπει να κάνεις υπομονή και να μην απελπίζεσαι. Ότι η μιζέρια και τα αρνητικά συναισθήματα δεν οφελούν πουθενά. 

Είσαι απογοητευμένος και γκρινιάζεις, όπως όλοι μας δηλαδή, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όποιος σε κατηγορήσει για αυτές τις αντιδράσεις σου, μάλλον δεν έζησε αυτά τα αναπάντεχα και τα απρόβλεπτα. Βέβαια, δεν του τα εύχεσαι.

Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι όλα περνάνε. Δεν μένουν για πάντα. Οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής. Όπως και οι χαρές. Υπάρχουν και θετικά απρόβλεπτα γεγονότα. Όπως να βρεις, για παράδειγμα, τον έρωτα της ζωής σου εκεί που δεν το περιμένεις και να σου δώσει φτερά να πετάξεις. Να κερδίσεις το λαχείο και με εκείνα τα λεφτά να επενδύσεις σε κάτι που αγαπάς, κάτι που πριν δεν μπορούσες να κάνεις. Ναι, δεν μπορεί να έχεις υπογράψει συμβόλαιο με την ατυχία. Δεν είναι όλα μαύρα στη ζωή. Υπάρχει και το άσπρο.

Και κάτι ακόμα, ο χρόνος δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σου. Όχι την ώρα που τις θέλεις, αλλά θα σου τις δώσει. Ως τότε, κάνεις υπομονή, ως τότε, καταθέτεις τις σκέψεις σου σ’ ένα χαρτί, ως τότε, λες ευτυχώς που υπάρχουν και οι φίλοι να τα συζητάς. Ναι, οι φίλοι είναι βάλσαμο σε αυτές τις περιπτώσεις των απρόβλεπτων γεγονότων. Ακούνε, αγκαλιάζουν, καταλαβαίνουν, στηρίζουν. Να είσαι ευγνώμων για όλα.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6