Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων έπιασαν τόπο.
Αναβολή μέχρι τον Μάιο του 2024 αναμένεται ότι θα λάβουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στην σημερινή Ολομέλεια της Βουλής που έχει προγραμματιστεί για τις τρείς το απόγευμα οδηγούνται με την μορφή του κατ’ επείγοντος τρία νομοσχέδια για αναβολή των δημοτικών εκλογών και παράταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων τοπικών αρχόντων για άλλα δυόμιση χρόνια.

Κατά την σημερινή του παρουσία στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η παράταση των θητειών θα υποβοηθήσει απόλυτα τον στόχο της υλοποίησης της μεταρρύθμισης, αφού η όλη συζήτηση θα γίνει μακριά από την πίεση της διεξαγωγής εκλογών.

Η αναβολή θα είναι επωφελής σε ότι αφορά τον απαιτούμενο χρόνο για υλοποίηση της μεταρρύθμισης σημείωσε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων καθώς οι εκλογές κοστίζουν τέσσερα εκατομμύρια.

Η μεγάλη εικόνα όπως είπε είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης ώστε το 2024 όπως δεσμεύτηκε η Κύπρος προς την ΕΕ να έχει μια νέα εκσυγχρονισμένη τοπική αυτοδιοίκηση και να λάβει τα απαραίτητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τις κατ’ αρχήν τοποθετήσεις των βουλευτών στην Επιτροπή Εσωτερικών φαίνεται ότι την αναβολή θα στηρίξουν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Υπέρ ενδέχεται να ψηφίσει και η ΔΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ.

Βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών υποστήριξαν παράλληλα την υιοθέτηση ενός στενού χρονοδιαγράμματος για έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι από την δουλειά που επιτελέστηκε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος.

Εισηγήθηκε επίσης όπως η Επιτροπή ξεκινήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου την συστηματική εξέταση των εκκρεμοτήτων στα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση ώστε εάν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ψηφιστούν τα ογκωδέστατα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους.