Εντός της ημέρας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο εφαρμογής του test to stay. Μετά και την χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών Υγείας και Παιδείας, των οργανωμένων γονέων και εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίστηκε ότι το μέτρο θα είναι προαιρετικό.

Τα rapid tests όπως ενημερώνουν οι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης θα γίνονται πάντοτε την πρώτη περίοδο, πριν να εισέλθουν τα παιδιά στην τάξη.

Οι στενές επαφές θα υποβάλλονται, προαιρετικά, σε τεστ για πέντε συνεχόμενες μέρες από την ημέρα της επαφής. Τα παιδιά θα έχουν και την επιλογή της παραμονής στο σπίτι.

Όσα παιδιά είναι κρούσματα θα τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και θα απομονώνονται στο σπίτι.

Αναμένεται μέσα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας να καθοριστεί ο αριθμός επαφών και κρουσμάτων, με βάση τον οποίο θα κλείνει κάποιο τμήμα.

Επίσης ένας προβληματισμός που εκφράζεται από πλευράς γονέων είναι ότι μετά το μεσημέρι όταν θα ολοκληρώνεται το σχολείο, θα ακολουθείται άλλος κανονισμός και τα παιδιά θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρονται ως στενές επαφές.

 

Αναμένεται πτώση κρουσμάτων

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιδημιολόγοι σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο. Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι είναι ενθαρρυντικά τα τελευταία αποτελέσματα και πως εάν δεν υπάρξει έξαρση κάπου, μπορεί σε δεκαπέντε μέρες τα θετικά περιστατικά να πέσουν κάτω από τα χίλια ημερησίως.

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πιθανόν να οδηγούμαστε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας, αφού θα είναι δύσκολη η μετάδοση του ιού, λόγω του ψηλού ποσοστού εμβολιασμού και της ανοσίας του πληθυσμού.»

270 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 94 σε σοβαρή κατάσταση, που είναι και ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ.