Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής το Ανατολικό Αιγαίο, είναι δύο νεκροί στη Σάμο, τουλάχιστον 79 νεκροί στη Σμύρνη, και τεράστιες καταστροφές.

Ένα τρίχρονο κορίτσι διασώθηκε από τα ερείπια στη Σμύρνη σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν το κορίτσι, την Ελίφ, να την βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο, 65 ώρες μετά τον σεισμό.

Οι δύο αδελφές της Ελίφ και ο ένας της αδελφός είχαν σωθεί μαζί με τη μητέρα τους το Σάββατο, όμως αργότερα ένα από τα παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονται και σήμερα στη Σμύρνη.
Περισσότερες από 3.500 σκηνές και 13.000 κλίνες έχουν δοθεί στους πληγέντες ως προσωρινά καταλύματα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, ενώ 962 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό.

Πάντως, ο αριθμός των νεκρών, που έχει φτάσει στους 79, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί αγνοούμενοι.

Στη Σάμο, το νησί καθώς και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να δονούνται, σχεδόν αδιάκοπα. Περίπου 150 μετασεισμοί, ποικίλης έντασης έχουν καταγραφεί, ενώ κατά μέσο όρο, ανά 17 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση έφτασε τους 5 βαθμούς.

Αυτή είναι η εικόνα αγωνίας που ζουν οι κάτοικοι της Σάμου τα πρώτα 24ωρα μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και πάνω από 6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, protothema.gr
Πηγή φωτογραφίας: protothema.gr