Το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τη βούληση και αποφασιστικότητά του για επανέναρξη, το συντομότερο δυνατόν, διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε στην καγκελάριο Μέρκελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε την ετοιμότητά της, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να μελετήσει τρόπους για εκτόνωση της έντασης εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρεται ότι στη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και άριστο κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα θέματα που αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και τις επιδιώξεις της γερμανικής προεδρίας κατά το εξάμηνο που προεδρεύει.