Τις ανησυχίες της Κύπρου, ως περιφερειακό και νησιωτικό κράτος της ΕΕ, σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τις αερομεταφορές θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, όπου θα έχει επαφές την Πέμπτη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κύριο θέμα συζήτησης το νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Fit for 55”. Υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση 40-50%, στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που θα επιφέρει μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό κατά 15-20% και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 1,75%.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Καρούσος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη συναντήσεις με τον κ Φρανς Τίμερμανς, Πρώτο και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και τον Κουρτ Βάντενμπεργκε, μέλος του γραφείου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ειδικότητα σε για θέματα Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Επιπρόσθετα, ο  Υπουργός θα παραχωρήσει και συνέντευξη στο έντυπο μέσο “POLITICO’’ των Βρυξελλών για το ίδιο θέμα, αναφέρεται.

Στις συναντήσεις του, ο Υπουργός Μεταφορών, προστίθεται, «θα μεταφέρει τις ανησυχίες της Κύπρου, ως περιφερειακό και νησιωτικό κράτος της ΕΕ, σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τις αερομεταφορές».

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύπρου, το συνολικό κόστος για τις αερομεταφορές για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €1,4 τρις, ενώ σε ό,τι αφορά στην Κύπρο η ανησυχία επικεντρώνεται στο συσσωρευτικό κόστος για την περίοδο από το 2024-2050, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα €18 δις σε μια οικονομία των €24 δις», αναφέρεται.

Επιπλέον, προστίθεται, βάσει της αξιολόγησης που έγινε για τον αντίκτυπο που θα έχει το νομοθετικό πακέτο στην οικονομία της Κύπρου, υπολογίζεται ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθούν κατά 40-50%, γεγονός που θα επιφέρει μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό κατά 15-20% και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 1,75%.

Κατά τις συζητήσεις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Καρούσος θα επαναλάβει την προσήλωση της Κύπρου στη στήριξη των στόχων του “Fit for 55” σε σχέση με το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών ρύπων και θα επεξηγήσει στους συνομιλητές του τις εισηγήσεις της Κύπρου, που επιδιώκουν τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιώτικών και περιφερειακών κρατών μελών της ΕΕ που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές.  

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 2 Ιουνίου 2022, οι αρμόδιοι Υπουργοί κατέληξαν σε μια γενική προσέγγιση στην πρώτη νομοθετική πρόταση του πακέτου “Fit for 55”, υιοθετώντας πρωτοβουλίες και προτάσεις που κατέθεσε η Κύπρος, όπως η επέκταση του ορισμού των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και των συνθετικών καυσίμων, η εξαίρεση για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών, συγκεκριμένη εξαίρεση για την Κύπρο στο νομοθέτημα για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων και η παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ