Την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές, δήλωσε  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα αποκατάστασης των ζημιών.

Σε δηλώσεις του στην κοινότητα Αρακαπά, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου και κατοίκους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι τραγικά τα όσα έχει δει ο ίδιος στις επτά κοινότητες που έχει περιοδεύσει.

Αναφέρθηκε σε καταστροφές σε οικιστικές μονάδες, σε περιουσίες, σε επιχειρήσεις» είπε και  σημείωσε πόνο ψυχής, όπως είπε το γεγονός ότι άνθρωποι με περιουσίες, με επαγγελματική σταδιοδρομία, βρίσκονται σήμερα προ ενός απροόπτου.

Την ίδια ώρα, τόνισε, πως η μεγαλύτερη του θλίψη είναι για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και επανέλαβε πως δεν θα αγνοηθούν ούτε τις οικογένειες όσων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι υπηρεσίες του κράτους, συνέχισε, «από την πρώτη στιγμή ενήργησαν κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο επιμέλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή», υποδεικνύοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το γεγονός ότι στην πυρκαγιά της Σολιάς, το 2016, σε τέσσερις μέρες κάηκε το ένα τρίτο των όσων κατέστρεψε μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά που ξέσπασε χθες.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Αρακαπά, διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και ανακοίνωσε πως την Τετάρτη «θα είναι η ανακοίνωση των πρώτων μέτρων στήριξης και βεβαίως ,στο βάθος, μελέτης για τα περαιτέρω μέτρα, ώστε να νιώθουμε ότι ανταποκριθήκαμε σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή».

Επανέλαβε ακόμη την έκκληση του προς τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν επιτρέπονται εξ αμελείας καταστροφές, ιδιαίτερα δε, εκ προθέσεως» και πως «το κράτος θα είναι κάθετο στην τιμωρία για όσους στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της καταστροφικής πυρομανίας που μπορεί να τους διακρίνει».

Σε παρατήρηση κατοίκου σε σχέση με τον τρόπο που το κράτος θα βοηθήσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα «να αποκαταστήσουμε κατά το δυνατόν, το συντομότερο, τα όσα ως αποτέλεσμα μιας καταστροφικής πυρκαγιάς έχετε υποστεί».