Επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε την πλήρη ταύτιση απόψεων για την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στον χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αμπάς αντικατοπτρίζει τα στέρεα θεμέλια στα οποία βασίζεται η άριστη, αλλά και μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Επιπλέον, η υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας, καταδεικνύει όχι μόνο τη συνεχή εξέλιξη των σχέσεων Κύπρου – Παλαιστίνης, αλλά και την κοινή βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση τους, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος τόνισε την πλήρη ταύτιση απόψεων για την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ούτως ώστε να εδραιωθεί μια κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης και διπλωματικής επίλυσης των όποιων διαφορών μεταξύ των Κρατών της περιοχής.

“Φίλε Πρόεδρε Αμπάς, για ακόμη μια φορά σας καλωσορίζω, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση μου για το γεγονός πως οι σημερινές διαβουλεύσεις επιβεβαίωσαν τον κοινό στόχο για ουσιαστική ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων. Με αυτές τις σκέψεις εγείρω πρόποση στην υγεία του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και στην υγεία του παλαιστινιακού λαού και στη φιλία μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας.

Από  πλευράς του, ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Παλαιστίνη έχουν εξαίρετες  σχέσεις, σημειώνοντας ότι  η επίσκεψη του στην Κύπρο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι «μας συνδέει μια ξεχωριστή σχέση για την οποία καυχιέμαι και αυτή η σχέση έχει ενισχυθεί μέσα από τις πολλαπλές συναντήσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Είστε και παραμένετε οι πιστοί στις αρχές φίλοι και συνεχίζετε να στηρίζετε το δίκαιο ζήτημα του λαού μας. Στηρίξατε τα δίκαια αιτήματα του λαού μας στα διεθνή φόρα, αναγνωρίσατε το κράτος της Παλαιστίνης, προκειμένου να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, ενός κράτους με κυριαρχία και επικράτεια στα σύνορα το 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ”.

“Εμείς εκτιμούμε αυτή σας τη στάση πάντοτε. Η ειρήνη είναι ο επιθυμητός στόχος και ο σκοπός μας και προκειμένου να επέλθει η ειρήνη πρέπει να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, καθώς και τα ψηφίσματα και να γίνει άρση της ιστορικής αδικίας που βιώνει ο λαός μας εδώ και 74 χρόνια», ανέφερε.

Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών για επίλυση του παλαιστινιακού, ενώ εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς την Κύπρο για την πολιτική και οικονομική στήριξη της, σημειώνοντας ότι η Παλαιστίνη ευελπιστεί στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην ενεργοποίηση της μικτής διυπουργικής επιτροπής για την επέκταση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Παλαιστίνης- Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ