«Ακόμα και την πιο μικρή επίθεση που μπορεί να γίνει σε ένα πλοίο μας, δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, σε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ επανέλαβε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας είδηση πως κάποιοι γάζωσαν με σφαίρες νεκροταφείο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε ότι αυτό δεν είναι θετικό σημάδι και πρόσθεσε ότι «τα αδέρφια μας δεν θα τα αφήσουμε μόνα, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατο. Αυτό που χρειάζεται όταν έρθει η ώρα θα το πράξουμε».

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τυχόν παρενόχληση του Ορούτς Ρέις από την Ελλάδα θα έχει την απάντησή της.

Ο Τσαβούσογλου που μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη, πρόσθεσε πως και η Γαλλία θα πρέπει να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και η ηγεσία των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιθεώρηση στη Ναυτική Διοίκηση και ενημερώθηκαν όσον αφορά τα πλοία του τουρκικού ναυτικού που συνοδεύουν το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.