Την καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, χαιρέτισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα στο Σότσι.
Χαρακτηρίζοντας τη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό ως μια «συνεπή και εποικοδομητική στάση», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ζήτημα του Κυπριακού αποτελεί «ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα».
«Επανέλαβα τη θέση μας για τον στόχο μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», «η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια», όπως είπε.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Και ως προς το ζήτημα των Βαρωσίων, μάλιστα, επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δυστυχώς, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκτιμά «ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία […] πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία».
«[Η] Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Επισήμανα ότι, δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές», υπογράμμισε.
Στην ευρύτερη ατζέντα της συνάντησης, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτικές ενίσχυσής τους, «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος», όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, το οποίο υιοθέτησαν οι δύο χώρες, αποτελεί «ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ευχαρίστησε τη Ρωσία για την αποστολή σημαντικών εναέριων ενισχύσεων, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το περασμένο καλοκαίρι την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προοπτικές ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας και ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
«Πιστεύω, ότι, η συνομιλία μας υπήρξε πολύ ευθεία και πολύ ειλικρινής. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω, όμως, την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι, τελικά, χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπήρξε περιεκτική και αποτελεσματική, περιλαμβάνοντας μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, όσο και ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις.
Όσον αφορά το ζήτημα του Κυπριακού, ο κ. Πούτιν επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ρωσίας είναι «η ανάγκη αναζήτησης μια συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν τη σύσταση στην Κύπρο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια».
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, τόνισε ότι «βασίζονται στο πνεύμα της καλής γειτονίας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και έχουν αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι υιοθετήθηκε το «πολυσύνθετο κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2022-2024», το οποίο, όπως είπε, θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.
«Οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλες τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο κ. Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι τομέας-κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το πεδίο της ενέργειας.
Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και αναγνώρισε πρώτη το ελληνικό κράτος.