Mέχρι και οκτώ φορές πιο μεταδοτική είναι η νέα μετάλλαξη όμικρον του κορωνοϊού σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά φαίνεται να μην είναι τόσο παθογόνα καθώς, από την κλινική αξιολόγηση των περιστατικών που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, προκύπτει ότι τα περισσότερα παρουσίασαν μέτρια ή ήπια συμπτώματα, ανέφερε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης στην εκπομπή «Ελευθέρα κι ωραία» με τον Γιώργο Παυλίδη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης, αφού αναπόφευκτα κάποια από αυτά, αν και είναι μειωμένη η νοσηρότητα της, θα καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς για το αν θα επέλθει η ανοσία της αγέλης λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του νέου στελέχους, ο Λεόντιος Κωστρίκης σημείωσε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι θα συμβεί στην πράξη.

«Βρισκόμαστε σε ένα διχάλι,  ή αυτή η μετάλλαξη θα είναι προς το καλό μας και θα μας οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης, ή θα είναι μια μετάλλαξη που θα μας ταλαιπωρήσει. Δεν ξέρουμε ακόμα, πρέπει να περιμένουμε τις επιστημονικές εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

O κ. Κωστρίκης σημείωσε ακόμα ότι το ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων 12 με 17 είναι πολύ χαμηλό και πρόσθεσε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα μεταδίδει αυτή την εποχή περισσότερο τον ιό στην κοινότητα.

Ο καθηγητής, τόνισε επίσης, ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για το δημόσιο συμφέρον, ωστόσο, είπε, δεν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι η Κύπρος πήγε αρκετά καλά σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν και κάποια λάθη, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έκανε λάθη.

Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι ο λόγος που αποχώρησε από την συμβουλευτική Επιτροπή ήταν ο μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά και το ότι υπήρχαν πολλά άτομα με την ίδια ιδιότητα στην Επιτροπή, γεγονός που έκανε τα πράγματα πολύπλοκα.