Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού και στις δύο πλευρές του νησιού συζήτησε το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη, η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία.

Όπως ανέφερε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, «περιγράφηκε το έργο της Επιτροπής μέσα στην πανδημία, η βοήθεια που δόθηκε σε κόσμο είτε για μεταφορά για θεραπείες είτε για μεταφορά για φάρμακα είτε για μεταφορά εμπορευμάτων. Ήταν μια συζήτηση επιστημονική πάνω στα δεδομένα που έχουμε».

Έγινε αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, για το θέμα των κρουσμάτων, τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, πρόσθεσε ο κ. Φυλακτού.

Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε επίσης το θέμα των Τουρκοκύπριων ασθενών που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για θεραπείες και δόθηκαν διευκρινίσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. «Έγινε αναφορά στο πώς χειριζόμαστε τους ασθενείς στα νοσοκομεία, η ανάγκη διενέργειας τεστ σε όσους εισάγονται στα νοσοκομεία κ.λπ.», επεσήμανε.

Όσον αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα, ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε για τα μηδαμινά κρούσματα που υπάρχουν και για το ότι δόθηκε εξιτήριο χθες και στον τελευταίο ασθενή που νοσηλευόταν.

Σε σχέση με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε ότι «αυτή γίνεται με τον ίδιο τρόπο που το χειριζόμαστε κι εμείς. Άνοιξαν κάποιες επιχειρήσεις και η χαλάρωση γίνεται σταδιακά. Προγραμματίζουν να ανοίξουν κι άλλες επιχειρήσεις σύντομα», είπε σχετικά.

Επεσήμανε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει «τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε κι εμείς όσον αφορά την επιδημία και συμφωνούν ότι χρειάζεται προσοχή στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να εφαρμοστεί σωστά και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τέλος, ο Ε/κ συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής είπε πως δεν ζητήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια για την αποστολή φαρμάκων.

ΚΥΠΕ