Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων στα σχολεία και παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους στο Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρο Δημητρίου για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Την εκδήλωση των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κατά την οποία λήφθηκαν όλα τα επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι τόσο των οργανωμένων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης όσο και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου.
 
Όπως ανέφερε, μετά την παράδοση του υπομνήματος ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, ο κ. Δημητρίου τους ανέφερε πως έχει ζητηθεί από την επιδημιολογική ομάδα να συνεδριάσει σήμερα και να συζητήσει μεταξύ άλλων το θέμα της διαχείρισης των μαθητών στα σχολεία τους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι μαθητές των γυμνασίων.
 
«Θα αναμένουμε τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την πρωινή του συνεδρία», είπε ο κ. Διονυσίου, ο οποίος ζήτησε αναμονή μέχρι την αυριανή συνεδρία του Υπουργικού όπου θα αξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία.
 
Στο υπόμνημα τους οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης ζητούν την άμεση επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης και προσαρμογής πριν από την επιστροφή τους που να στοχεύουν εκπαιδευτικά και ψυχολογικά και όχι όγκων διαγωνισμάτων, όπως είπε ο κ. Διονυσίου, «φαινόμενο που παρουσιάστηκαν στα λύκεια και στις τεχνικές σχολές πριν 15 ημέρες».
 
«Συμπορευόμαστε και συμπαραστεκόμαστε και ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε μαζί με τους γονείς της δημοτικής εκπαίδευσης να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία στη Λεμεσό με πρόσχημα την αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία», είπε ο κ. Διονυσίου, προσθέτοντας ότι «η αναστάτωση και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η απόφαση στις οικογένειες και στα παιδιά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά, είναι δυσανάλογη των οποιωνδήποτε άλλων οφελημάτων».
 
Ταυτόχρονα, οι οργανωμένοι γονείς διαμαρτύρονται «γιατί να μην επιτρέπεται η φυσική παρουσία των παιδιών στα φροντιστήρια τους αφού τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα».
 
Μιλώντας στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου είπε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται γιατί έχουν εξαντληθεί τις τελευταίες ημέρες όλα τα περιθώρια διαλόγου, προσθέτοντας ότι «το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και για την σωματική και ψυχολογική τους υγεία μας οδήγησε να είμαστε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε μια ύστατη προσπάθεια ενόψει και της αυριανής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις και να θεωρηθεί επιβεβλημένη η φυσική παρουσία και των παιδιών του γυμνασίου» στα σχολεία.
 
Ανέφερε ότι από την ημέρα που το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε (την περασμένη Παρασκευή) την παράταση της τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά των γυμνασίων μέχρι την 31 Μαρτίου και την επιστροφή τους στα σχολεία στις 5 Απριλίου με ανακοινώσεις μας και με άλλα μέσα εκφράσαμε την δυσαρέσκεια μας και ζητήσαμε όπως μας εξηγήσει κάποιος επιστημονικά ή να μας τεκμηριώσει το λόγο της απόφασης».
 
Ο κ. Διονυσίου είπε ότι αποτελεί δυσμενέστατη διάκριση για τους μαθητές του γυμνασίου η συνεχιζόμενη αναβολή της επιστροφής στα σχολεία, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στα παιδιά τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχολογικά».
 
Ο κ. Διονυσίου διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να θεωρείται ασφαλής εν καιρώ πανδημίας η παρουσία στα Mall και στις καφετέριες και η συναναστροφή σε σπίτια και πάρκα και ταυτόχρονα να είναι επικίνδυνη η παρουσία των παιδιών στις σχολικές τους μονάδες.
 
Διερωτήθηκε επίσης μεταξύ άλλων πως είναι δυνατό οι μαθητές των γυμνασίων να είναι περιορισμένοι στο σπίτι αλλά τα αδέλφια τους στο δημοτικό και στο λύκειο να έχουν φυσική παρουσία στα σχολεία και «πως είναι δυνατό στο βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας να θυσιάζουμε την εκπαίδευση».
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή εξέφρασε την δυσαρέσκεια των οργανωμένων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μη επαναλειτουργία των γυμνασίων, δεδομένης της επαναλειτουργίας, όπως είπε, «άλλων χώρων όπου τα ίδια αυτά τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν αλλά δεν μπορούν να παρευρίσκονται στα σχολεία με φυσική παρουσία και μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής».
 
«Ενώνουμε την φωνή μας και αντιδρούμε στην οποιανδήποτε απόφαση, κατατάσσοντας τα παιδιά, το μέλλον αυτό του τόπου, σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε ο κ. Χριστοφή, καλώντας την Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τον ψυχολογικό παράγοντα των μαθητών και μαθητριών και ποιες θα είναι οι συνέπειες στο μέλλον».
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου Ηρόδοτος Νεοφύτου είπε ότι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των οργανωμένων γονέων για πραγματοποίηση κοινής διαμαρτυρίας «γιατί έχουμε κοινές έγνοιες και κοινές ανησυχίες».
 
Ανέφερε ότι «προτίμησαν να βάλουν την παιδεία στον αναπνευστήρα και να αφήσουν την οικονομία να αναπνεύσει» και πρόσθεσε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τα παιδιά για να καλύψουν χαμένο έδαφος, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές τρίτης λυκείου λόγω του γεγονότος ότι έχασαν δύο σχολικές χρονιές λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ