Την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια στήριξης των προσφύγων επεσήμανε σε δηλώσεις της στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η οποία επισκέφθηκε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή μαζί με γυναίκες προέδρους κοινοβουλίων της ΕΕ την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Όπως δήλωσε η κ. Δημητρίου, «σε αυτές τις στιγμές δεν χωράνε πολλά λόγια, μιλήσαμε με αυτούς τους ανθρώπους, με αυτά τα παιδιά, κυρίως γυναίκες και παιδιά βρίσκονται εδώ σε αυτό το κέντρο υποδοχής προσφύγων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Πολωνία για τις δομές τις οποίες έχει δημιουργήσει για να μπορέσει να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους».

«Όλων η ευχή είναι μία, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Πολλά παιδιά βρίσκονται εδώ ασυνόδευτα ή μόνο με έναν συγγενή, οι γυναίκες χωρίς τους συζύγους τους, τους γονείς, τους φίλους, και θέλουν απλά να επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας στη χώρα τους», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως η ευθύνη των κοινοβουλίων είναι μεγάλη «ώστε να μπορέσουμε όχι μόνο απλά να συμπαρασταθούμε, αλλά με πολιτικές αποφάσεις να καθοδηγήσουμε τα πράγματα προς την επιβαλλόμενη κατεύθυνση, να σταματήσει αυτή η φρικαλεότητα και να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι εν έτει 2022 θα ζούσαμε τέτοιες σκηνές, είναι τεράστιοι οι αριθμοί εδώ στην Πολωνία, μιλάμε για σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται μόνο στην Πολωνία και βεβαίως διαχέονται σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει, πόσο καιρό θα κρατήσει και σε τι συνθήκες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν μπορέσουν να το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Δημητρίου είπε επίσης πως «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι ότι δεν μπορούν με τη δύναμη των όπλων, με τέτοιου είδους φρικαλεότητες να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους», ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την εισβολή, όπως επίσης πρέπει να σταματήσουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους: «Έχουν λεχθεί διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν, είτε με εμπορία ανθρώπων, ακόμα και με εμπορία παιδιών. Όλα αυτά μας ανησυχούν πάρα πολύ. Είναι εδώ μαζί μας και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα υπάρξουν μηχανισμοί προστασίας για να μπορέσουν να προστατευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και εμείς βεβαίως θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως χρειάζεται υποστήριξη αυτών των ανθρώπων και κυρίως «να μην χάσουμε αυτή την κοινή προσπάθεια, αυτό το κοινό σύμπλεγμα μέσα στο οποίο κινούμαστε όλοι μαζί ενάντια σε αυτή τη μεγάλη φρικαλεότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ