Την ανάγκη σύστασης κλιμακίου επιτήρησης των συνόρων στον Λίβανο καθώς και επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με αφορμή τη νέα άφιξη σκάφους με μετανάστες το πρωί της Τετάρτης.

«Η άφιξη σήμερα το πρωί σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 60 Σύροι μετανάστες (άντρες, γυναίκες και παιδιά), ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, αποτελεί δυστυχώς απόδειξη για όσα κατ’ επανάληψη έχουμε θίξει για τον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές σε ακατάλληλες βάρκες, θύματα συνήθως των κυκλωμάτων διακινητών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο ΥΠΕΣ.

Προσθέτει ότι για αυτό τον λόγο ακριβώς έθεσε επιτακτικά κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει δράση, με τη σύσταση κλιμακίου της Europol, των αρχών του Λιβάνου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου, για την επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ο ΥΠΕΣ, εμπίπτει και η πρωτοβουλία της Κύπρου για επαναξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος της Συρίας, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Προσθέτει ότι θα επαναφέρει το θέμα στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με ανθρωπιστική διάσταση. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και οφείλουμε να την προστατεύουμε», καταλήγει ο Υπουργός.

Ο Υπουργός μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λιπόθυμα εντοπίστηκαν 4 άτομα σε βάρκα με μετανάστες που απέπλευσε από Λίβανο

Σε λιπόθυμη κατάσταση εντοπίστηκαν τρία παιδιά και ένας άνδρας, σε βάρκα με άλλα 56 πρόσωπα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απέπλευσε από το Λίβανο την περασμένη Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «γύρω στις 04.30 σήμερα τα ξημερώματα, το Κέντρο έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο “Φολέγανδρος”, το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα».

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «Νέαρχος» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Προστίθεται ότι «κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι τρία παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα τρία άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) και πρώτων βοηθειών».

Επίσης «κινητοποιήθηκαν ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΣΕΔ «τα υπόλοιπα άτομα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ