Στις πρακτικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των μεταφορών, συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΕΕ σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό όλων των κρατών μελών με ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και διευκρινίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της εισβολής στις οικονομίες της ΕΕ, επεσήμανε πως χώρες όπως η Κύπρος, που βασίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό, έχουν ήδη σοβαρές απώλειες σε επιβάτες, που δύσκολα θα μπορέσουν να ανακτηθούν από άλλες αγορές.
 
«Η οικονομία μας έχει επηρεαστεί σημαντικά με απώλεια 1,6 εκ. επιβατικής κίνησης και περίπου το 25% των τουριστών. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην οικονομία μας στο 3% του ΑΕΠ» σημείωσε.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καρούσος μετέφερε τη θέση πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε επίπεδο ΕΕ και κάλεσε την Κομισιόν να εξετάσει το συντομότερο περαιτέρω χαλαρώσεις στους Κανόνες Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τομείς των μεταφορών και του τουρισμού.
 
«Για την Κύπρο, ο τομέας των αερομεταφορών έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του νησιώτικού χαρακτήρα της χώρας μας και η πρωτοβουλία για την Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα που έχει υιοθετηθεί από 12 χώρες μέλη της ΕΕ, στην οποία προτείνουμε τη δημιουργία ενός ευέλικτου ολοκληρωμένου πλαισίου που να επιτρέπει χαλαρώσεις στις κρατικές ενισχύσεις για ενδυνάμωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα», τόνισε ακόμα ο Υπουργός Μεταφορών.
 
Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, συντονίζει τη διαδικασία αφίξεων ή αναχωρήσεων Ουκρανών υπηκόων προς ή από την Κύπρο, ενώ η Κυβέρνηση έχει αναλάβει βήματα για στέγαση των προσφύγων και για διασφάλιση της πρόσβασης στην εργασία και την εκπαίδευση.
 
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια 215 τόνων και αξίας 2 εκατ. Ευρώ που απέστειλε η Κύπρος στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, καθώς και στο γεγονός πως το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών αποδέχεται τη δωρεάν αποστολή δεμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ