Η Κύπρος είναι έτοιμη να παίξει το δικό της ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, θα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη επιθετική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι της Ελλάδας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Στις παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, να επαναλάβει και πως δια της μη εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Τουρκία όχι μόνον αποκομίζει οικονομικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει τις προσπάθειες της Ένωσης για άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν, και τούτο είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πελεκάνος, στην ατζέντα βρίσκεται η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην οικονομία και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως κεντρικό θέμα θα είναι η ενεργειακή κρίση «για την οποία απαιτούνται επείγουσες δράσεις που να εστιάζουν στη συγκράτηση των τιμών, την κατοχύρωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης» όπως είπε.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα υπογραμμίσει την ανάγκη υιοθέτησης πανευρωπαϊκής προσέγγισης και ταχείας συλλογικής δράσης προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών της ενέργειας, και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στην εξασφάλιση εναλλακτικού ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Επίσης, θα αναλύσει στους ομολόγους του την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και η οποία «αποσκοπεί στον συντονισμό και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τη Σύνοδο που ο ίδιος και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, θα συνδιοργανώσουν στο περιθώριο της COP27, μέσα από την οποία οι ηγέτες των συμμετεχόντων στην εν λόγω πρωτοβουλία κρατών, θα προβούν σε μια Κοινή Διακήρυξη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν συναποφασίσει.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση επί του εδάφους στην Ουκρανία μετά και τη διοργάνωση των παράνομων δημοψηφισμάτων για προσάρτηση και γενικότερα την όξυνση της κατάστασης, όπως και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα, που θα αυξήσει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα.

Επίσης, θα γίνει ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, έχει άμεση συνάρτηση με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης τρόπων ανασχεδιασμού των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ για αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, τη μείωση των κινδύνων για απώλεια θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των αναπτυξιακών στόχων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των σχεδιασμών για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι ηγέτες θα διεξάγουν επίσης στρατηγική συζήτηση για την Κίνα, θα επιδιώξουν συντονισμό των θέσεων τους ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου τον ερχόμενο μήνα, και θα σχολιάσουν το πρόσφατο πακέτο εκθέσεων της Κομισιόν για την πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει «ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη επιθετική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι της Ελλάδας, η οποία – σε αντίθεση με τα επανειλημμένα καλέσματα και υποδείξεις της ΕΕ – αυξάνει τις προκλήσεις της», γεγονός το οποίο «την καθιστά αναξιόπιστο και απρόβλεπτο δρώντα παρά έναν καλόπιστο εταίρο που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ