Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης των αγροτών μας, η οποία αποδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές αγορές, είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, εγκαινιάζοντας τη δημοτική λαϊκή αγορά, στα Κάτω Πολεμίδια.

Σε χαιρετισμό του, ο Κώστας Καδής ανέφερε πως η δημοτική λαϊκή αγορά Κάτω Πολεμιδιών λειτουργεί σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ανθρώπινο περιβάλλον, φέρνοντας κοντά τον καταναλωτή με τον παραγωγό, «μια φιλοσοφία που προωθεί το Υπουργείο μας».

Ανακοίνωσε δε την παραχώρηση 5 χιλιάδων ευρώ, για κάλυψη μέρους των εξόδων των έργων που απομένουν, ενώ ιδιαίτερα, σε σχέση με το αίτημα των δημοτικών Αρχών για κάλυψη ενός επιπρόσθετου κόστους 30 χιλιάδων ευρώ για αποπεράτωση των έργων, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως αυτό θα μπορεί να γίνει μέσα από το μέτρο επτά, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Θέλω να επισημάνω τη βαρύνουσα σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στη βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης των αγροτών μας, η οποία αποδεικνύεται από τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν για τις λαϊκές αγορές», είπε και υπέδειξε ότι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον της Βουλής η σχετική νομοθεσία που διαφοροποιεί το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, η νομοθεσία αυτή θα απλοποιήσει τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για συμμετοχή στη λαϊκή και τις διαδικασίες έκδοσης αδειών και ελέγχων, αλλά το κυριότερο, όπως είπε, πλέον μόνο οι παραγωγοί θα μπορούν να βρίσκονται στις λαϊκές αγορές. «Αυτό ήταν κάτι το οποίο θέσαμε ως προϋπόθεση για να αναλάβουμε και ως Υπουργείο την ευθύνη διαχείρισης των αγορών που σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα, σημειώνοντας πως ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή της και φέρνει αποτελέσματα. Όπως ο ίδιος ενημερώθηκε σήμερα από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, στη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής για ανασκόπηση του έργου που γίνεται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, έχουν ανιχνευθεί τέτοιου είδους πρακτικές «που δυστυχώς εφαρμόζονται στον αγροδιατροφικό τομέα και τυγχάνουν διαχείρισης από το Υπουργείο μας». Αν απομακρύνουμε αυτές τις αθέμιτες πρακτικές από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, υπέδειξε, «σίγουρα θα ωφελήσουμε πρωτίστως τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή».

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των τομέων της πατατοκαλλιέργειας και λαχανοκαλλιέργειας, με ένα κονδύλι της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο του, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο και να παρακολουθούν την κατάσταση, «ούτως ώστε αν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, αυτά να τα λάβουμε για να στηρίξουμε τους αγρότες μας».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, είπε πως ο Δήμος έχει αναλάβει πλήρως τη δαπάνη για τη διαμόρφωση της δημοτικής λαϊκής αγοράς, με το κόστος να έχει ξεπεράσει τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο, πρόσθεσε, αφορά 2,000 τ.μ. καλυμμένων χώρων πώλησης προϊόντων, κυλικείο, καθώς και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής, δεντροφυτεύεις και χώρους στάθμευσης. Ωστόσο υπέδειξε ότι υπολείπονται βοηθητικά έργα, όπως η ασφαλτόστρωση της εισόδου – εξόδου, η τοποθέτηση προστατευτικών πάνελ, διαχωριστικών κλπ.

Ο κ. Αναστασίου ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την απόφαση της να εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του χώρου, τις αγροτικές οργανώσεις που στήριξαν το αίτημα, τους παραγωγούς για τη συνεργασία και το προσωπικό του Δήμου που εργάστηκε για υλοποίηση των στόχων του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική λαϊκή αγορά στα Κάτω Πολεμίδια βρίσκεται στην οδό Ευαγόρου, πίσω από το Θεμιστόκλειο Αθλητικό Κέντρο, στην περιοχή του ΓΝ Λεμεσού και λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Κυριακή από τις 7.30 μέχρι τις 14.00.