Θύμα διαδικτυακής απάτης με δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα έπεσε ένας ακόμη πολίτης, ηλικίας 48 ετών, ο οποίος κατήγγειλε στο ΤΑΕ Λεμεσού την απώλεια πέραν των 33 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι τον περασμένο Ιούλιο έλαβε μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μήνυμα από άγνωστο του πρόσωπο, που του ανέφερε ότι ασχολείται με επενδύσεις κρυπτονομισμάτων και που τον έπεισε ότι μπορεί να τον βοηθήσει να αποκομίσει οικονομικό κέρδος με τέτοια επένδυση.

Αφού ο 48χρονος ανέφερε στο άγνωστο πρόσωπο ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστούν, αυτός του απέστειλε, με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό σύνδεσμο ιστοσελίδας, όπου ακολούθως ο παραπονούμενος δημιούργησε λογαριασμό.

Μεταξύ των ημερομηνιών 21 και 27 Αυγούστου, ο 48χρονος μετέφερε από λογαριασμό που ο ίδιος διατηρούσε ήδη σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, στον νέο λογαριασμό που είχε δημιουργήσει, χρηματικό ποσό πέραν των 21.000 ευρώ.

Στις 28 Αυγούστου επιχείρησε να κάνει ανάληψη χρηματικού ποσού από τον νέο λογαριασμό του, ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε από τη διαχείριση της ιστοσελίδας και του ζητήθηκε όπως πρώτα καταβάλει χρηματικό ποσό περίπου 12.000 ευρώ, ως έξοδα προμήθειας, για να εγκριθεί το αίτημα του για ανάληψη χρημάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο παραπονούμενος κατέβαλε το ποσό των 12.000 ευρώ, ωστόσο αφού εκ νέου δεν του επιτράπηκε να προβεί σε ανάληψη χρημάτων και του ζητήθηκε επιπρόσθετο ποσό ύψους γύρω στις 5.000 ευρώ, υποψιάστηκε ότι επρόκειτο για απάτη. Αφού προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ύποπτο πρόσωπο που του συνέστησε να επενδύσει μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, διαπίστωσε ότι το ύποπτο πρόσωπο απέκοψε την οποιαδήποτε επικοινωνία τους.

Το συνολικό ποσό που φαίνεται ότι απώλεσε ο παραπονούμενος, είναι πέραν των 33.000 ευρώ.

Με αφορμή το νέο περιστατικό διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και σε περίπτωση που πολίτες λάβουν ύποπτο μήνυμα ή αίτημα, συστήνεται όπως επικοινωνήσουν με διαφορετικό τρόπο με το πρόσωπο από το οποίο έλαβαν το μήνυμα για επιβεβαίωση.

Σε περίπτωση που προέβησαν σε οποιεσδήποτε ενέργειες που τους υποδείχθηκαν, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στους λογαριασμούς τους.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι ύποπτο, προτρέπονται όπως ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία.

Συμβουλές αναφορικά με απάτες που σχετίζονται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, εντοπίζονται στην ιστοσελίδα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.cy, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://cyberalert.cy/tips/apates-mesw-diadiktuou/apates-sxetizomenes-me-ependuseis_54/

Τη συγκεκριμένη υπόθεση απάτης διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού.