Συνολικά 20 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο Λανίτειο Λύκειο, με 133 μαθητές και μαθήτριες να δηλώνονται ως στενές επαφές και να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, γεγονός που ανησυχεί τη διεύθυνση του σχολείου, που ζητά από όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εφαρμόζουν τα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις.

Μετά τη χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προς ενημέρωση γονέων και μαθητών, ο διευθυντής του Λανιτείου Λυκείου, Γιώργος Ιωσηφίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι 153 μαθητές, από σύνολο περίπου 800 μαθητών, βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών, που δηλώνονται ψευδώς ως στενές επαφές, για να μην πηγαίνουν στο σχολείο.

«Το σχολείο παίρνει τα μέτρα του, αλλά μας κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια, όταν κάποιοι δηλώνονται στενές επαφές, απλά για να μένουν σπίτι τους», είπε ο κ. Ιωσηφίδης, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί ποιοι είναι πραγματικά ή όχι, επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό.
Ιδιαίτερη ανησυχία, συνέχισε, προκαλεί η διαπίστωση πως αρκετοί μαθητές, που θα έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, έχουν θεαθεί να κυκλοφορούν κανονικά και κάλεσε τους γονείς να λάβουν τα μέτρα τους και τις ευθύνες τους.

«Δεν είναι όλα τα παιδιά ανεύθυνα, αλλά υπάρχει μια μερίδα που δεν τηρεί καθόλου τον αυτοπεριορισμό», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς, προσπαθούμε να τους διδάξουμε ότι πρέπει να έχουν κοινωνική ευαισθησία και να είναι προσεκτικοί».
Ανέφερε , επίσης, ότι υπάρχουν μαθητές οι οποίοι έχουν μπει σε αυτοπεριορισμό δυο ή και τρεις φορές για 14 μέρες, «κάτι που είναι και ψυχοφθόρο και δύσκολο από πλευράς διδακτικής διαδικασίας για τους ίδιους».

Ο διευθυντής του Λανιτείου υπέδειξε ότι η πλειοψηφία των 20 περιστατικών που καταγράφηκαν αυτές τις δυο εβδομάδες, αφορά επιμόλυνση εντός οικογενειακού περιβάλλοντος ή εξωσχολικών δραστηριοτήτων και όχι από διασπορά στο σχολείο.

Λέγοντας ότι τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επίσης σε αυτοπεριορισμό, ο κ. Ιωσηφίδης εξέφρασε τη θέση ότι «η απώλεια εκπαιδευτικού, είναι σαν μια απώλεια γιατρού από μια μονάδα του νοσοκομείου» και πως «πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό το πρόγραμμα εμβολιασμού τους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το αύριο, ο διευθυντής του Λανιτείου είπε πως ανησυχεί «αν δεν πάρουμε τα σωστά μέτρα, δηλαδή να τηρούμε όλοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αν δεν μπαίνουμε πραγματικά σε αυτοπεριορισμό κι αν δεν κάνουμε σωστά τα διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα, τότε θα αυξηθούν τα περιστατικά».

Κάλεσε, τέλος, τους γονείς να αναλάβουν το μεγάλο μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, να ελέγχουν τα παιδιά που πρέπει να είναι σε αυτοπεριορισμό και να μην αρνούνται να υποβληθούν σε rapid test.

Το περιστατικό με τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού στο Λανίτειο φαίνεται να είναι μεμονωμένο, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, αφού δεν παρατηρούνται ανησυχητικά περιστατικά σε άλλα σχολεία που είναι στην αρμοδιότητα της Σχολικής Εφορείας.

Αντίθετα, σημείωσε, τις τελευταίες 15 μέρες παρατηρείται μια μείωση στα περιστατικά που καταγράφονται στα σχολεία της Λεμεσού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ