Το ΓΕΣΥ έφτασε στα όρια της βιωσιμότητας του στις αρχές του χρόνου, αφού υπήρχε ρευστότητα μόνο για μια εβδομάδα με ένα ποσό χρηματοδότησης μόλις 30 εκατομμυρίων δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο υπό παραίτηση πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου.

Αποκάλυψε ότι αιτία ήταν ότι το κράτος απέκοψε 250 εκατ. από το προϋπολογισμό του ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι όταν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προειδοποίησε ότι έφτασε στα όρια του , τότε του αποδόθηκαν τα 160 εκατ. από τα 250 που αποκόπηκαν.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η παραίτηση του συνεχίζει να βρίσκεται στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμα απαντήσει κατά πόσο θα την κάνει αποδεκτή. Ανέφερε ότι η παραίτηση του υποβλήθηκε κατά κύριο λόγο όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος του ΓΕΣΥ και όχι λόγω της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Ελεγκτή για ασυβίβαστο του ιδίου.

Ο υπό παραίτηση πρόεδρος του ΟΑΥ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει το ΓΕΣΥ, σημειώνοντας ότι έχουν δαμαστεί οι καταχρήσεις στο σύστημα, ενώ γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των αποζημιώσεων προσωπικών ιατρών με ποιοτικά κριτήρια. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αυξήθηκαν οι ιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα, τα φάρμακα που παρέχονται, ενώ εντάχθηκαν και νέα νοσηλευτήρια.

Άμεση προτεραιότητα του ΟΑΥ όπως είπε είναι οι διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια για τα συμβόλαια συμμετοχής τους στο Σύστημα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.