Απεβίωσε χθες βράδυ, σε ηλικία 80 χρόνων, η γνωστή Κύπρια ηθοποιός, Δώρα Κακουράτου.
Βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο της Δώρας Κακουράτου, «της αγαπημένης ηθοποιού που υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την κυπριακή επιθεώρηση» εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
Ανακοίνωση του Υφυπουργείου αναφέρει ότι η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Από τα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις του Θιάσου «Ηνωμένων Καλλιτεχνών» και στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα.
Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνεχίζει, συμμετείχε σε παραστάσεις του Ο.Θ.Α.Κ. και ακολούθως ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους όπως το «Θίασο Γέλιου» του πρωτοπόρου Νίκου Παντελίδη. Με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό και σατιρικό συγγραφέα, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις.
Σύντομα, συνεχίζει, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε το δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η επιτυχία των παραστάσεων του θιάσου της ήταν τόσο μεγάλη και η προσέλευση του κόσμου τόσο μαζική που σε αρκετές περιπτώσεις χρειαζόταν ακόμα και η παρέμβαση της αστυνομίας. Το 1986 ανέβασε με το θίασό της Λυσιστράτη του Αριστοφάνη με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σημαντική ήταν και η παρουσία της ηθοποιού στα τηλεοπτικά δρώμενα του τόπου, προστίθεται. Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία και πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες σειρές όπως «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», «Ιστορίες του Χωρκού», “Αίγια Φούξια” και άλλες.
Η Δώρα Κακουράτου, αναφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Θα την θυμόμαστε πάντα για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας που μας πρόσφερε τόσο γενναιόδωρα στη σκηνή και στην οθόνη.
Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου σε ανάρτησή της στο Facebook εκφράζει κι αυτή τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια «μιας από τις «σπουδαιότερες ηθοποιούς της Κύπρου» και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.
Σημειώνει ότι η θανούσα το 1975 ίδρυσε τον δικό της θίασο με έδρα τη Λευκωσία και είχε πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά θεατρικά έργα, κυρίως επιθεωρήσεις, είδος στο οποίο είχε διαπρέψει και αγαπηθεί από το κοινό της Κύπρου. «Παράλληλα με τη θεατρική της καριέρα, ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο στο ραδιόφωνο και έγινε ευρέως γνωστή και αγαπητή από τη συμμετοχή της σε πολλές Κυπριακές τηλεοπτικές σειρές υποδυόμενη ρόλους που άφησαν εποχή».
Η Ένωση Ηθοποιών καταγράφει και την προσφορά και την δράση της στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους ηθοποιούς, αφού υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.