Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με στόχο να ενισχυθεί το ανθρωπιστικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Η συνάντηση κρίνεται σημαντική, στην προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο επισήμανε ότι ήταν θετική η αντίδραση του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην πρόταση του του για κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε ακόμα ότι μετέφερε στον κ. Τατάρ την ιδέα της σύστασης μιας Επιτροπής Αλήθειας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του έργου της ΔΕΑ.

Ο Ερσίν Τατάρ προέβη στο τέλος σε δηλώσεις που άπτονται της ουσίας του Κυπριακού επαναλαμβάνοντας τις εκτός πλαισίου θέσεις του, περί κυριαρχικής ισότητας και αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε αργότερα πως δεν ανέμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό. Αυτό, πρόσθεσε δεν τον αποθαρρύνει να συνεχίσει τις προσπάθειες του.

Οι δύο ηγέτες ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου από τα τρία Μέλη της ΔΕΑ και ενημερώθηκαν εκτενώς για τις εργασίες της Επιτροπής, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μετά την επίσκεψη, στην παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο επικεφαλής και συντονιστής του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Σεργκέι Ιλαρίονοφ, ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην αποτελεσματική εργασία της ΔΕΑ στην Κύπρο. Επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους διεξάγει ξεκάθαρα μια ανθρωπιστική εργασία και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν το κρίσιμης σημασίας έργο της.

Την κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών στο εργαστήρι της ΔΕΑ χαιρέτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το γεγονός και τονίζοντας ότι το συμβολικό αυτό βήμα πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου μετά από καιρό διαφαίνεται πρόοδος στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.