Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις.

Όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο η μετάλλαξη «Όμικρον» και τόνισε ότι αν είναι ελαφριάς νόσησης, μπορεί να φέρει και την ανοσία της αγέλης και το τέλος της πανδημίας.

 Ο κύριος Βωνιάτης σημείωσε, επίσης, ότι το σύστημα μας φαίνεται να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον ερχομό της «Όμικρον», συστήνοντας ωστόσο τον περαιτέρω εμβολιασμό του πληθυσμού και την τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας.

 Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο κύριος Βωνιάτης ανέφερε ότι «αν πράγματι είναι ελαφριάς διαδρομής νόσηση, είναι πιθανόν να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και την ανοσία αγέλης στον κορωνοϊό», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο, αυτή η μετάλλαξη να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αν είναι τόσο ελαφριά όσο τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ιατροί στη Νότια Αφρική».

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη στις 3 το απόγευμα σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Στην σύσκεψη θα εξεταστεί η παρούσα επιδημιολογική εικόνα και τα προληπτικά μέτρα, που πιθανόν να ληφθούν  λόγω της νέας μετάλλαξης.

Αν αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα, θα τεθούν προς έγκριση στη μεθαυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κατάσταση αξιολογήθηκε και σε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με την ηγεσία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Χθες αποφασίστηκε η δρομολόγηση ενεργειών με στόχο την αύξηση στη διαθεσιμότητα κλινών, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, σταματούν από την Πέμπτη οι χειρουργικές επεμβάσεις για μη επείγοντα περιστατικά στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.