Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοινωθείσα αύξηση των μηνιαίων κομίστρων σε όλα τα λεωφορεία σε Λευκωσία και Λάρνακα, θα συζητηθούν σε συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και των οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, σημείωσε πως κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν λύσεις μέσα από τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε πως με βάση την ισχύουσα σύμβαση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία, προνοείται ότι από 1η Ιουνίου είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κόμιστρα στα μαθητικά λεωφορεία κατά 100%, δηλαδή από 10 ευρώ σε 20 ευρώ μηνιαίως.

Το Υπουργείο ωστόσο, όπως είπε, αποφάσισε να απορροφήσει κατά 50% την αύξηση των δηλαδή 5 ευρώ, επομένως οι μαθητές με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς θα πληρώνουν 15 ευρώ τον μήνα, για τις μετακινήσεις τους, εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

Ο κ. Βαφεάδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο θέμα της καταλληλότητας και ασφάλειας των λεωφορείων, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Μεταφορών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει όπως γίνεται νωρίτερα ο τεχνικός έλεγχος.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης Λοϊζος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι γονείς που καλούνται να επωμισθούν ένα επιπρόσθετο κόστος δεν ρωτήθηκαν.

Το κράτος όπως είπε, συντηρεί ένα μονοπώλιο και οι γονείς θα απαιτήσουν είτε να ακυρωθεί, είτε να μπουν και άλλοι παίχτες στην μεταφορά μαθητών.
Υπενθύμισε ακόμα ότι η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία ήταν δωρεάν.

Το θέμα της αύξησης των κομίστρων μελετάται και από την πλευρά των συνταξιούχων όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΥΣΥ, σημειώνοντας ότι για την προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς πρέπει να επανέλθει η δωρεάν μεταφορά όλων των συνταξιούχων με λεωφορεία.