Τα 2 Drone που έχουν παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από ιδιωτικό οργανισμό και μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη καθότι ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν γενικά την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη χρήζουν χειρισμών, όπως ανέφερε στο Κανάλι 6, το γραφείο τύπου του σώματος.

Τα θέματα αυτά αναμένεται περί το τέλος της εβδομάδας αρχές της ερχόμενης να διευθετηθούν και θα πετάξουν τα drone σύμφωνα με την πυροσβεστική, που επιβεβαιώνει ότι έχουν εκπαιδευτεί για τη χρήση των  μη επανδρωμένων αεροσκαφών,  8 πυροσβέστες της Λεμεσού.

Όπως μετέδωσε χθες το Κανάλι 6 τα 2 Drone παραμένουν σε αχρησία, τη στιγμή που θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και στην επιτήρηση προληπτικά περιοχών υψηλού κινδύνου.

Τα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη  με τα οποία ενισχύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πρόληψη περιστατικών, όπως η καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, προσέφερε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (ΕΚΟ).

Η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε στις 27 περασμένου Ιουλίου στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λακατάμια.

Η δωρεά, που ξεπέρασε τις 40 χιλιάδες ευρώ περιλάμβανε όχι μόνο την παραχώρηση των drones αλλά και την εκπαίδευση των χειριστών τους.

Τα συγκεκριμένα drones, έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται στο σημείο της φωτιάς, ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού και να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια και να τα στέλνουν με ταχύτητα στους Πυροσβέστες.

Η ραδιομετρική θερμική κάμερα μπορεί να τεθεί και σε νυχτερινή λειτουργία για να μεγεθύνει και να παρουσιάσει με ακρίβεια τα κρίσιμα δεδομένα που χρειάζεται η Πυροσβεστική για να περιορίσει το εύρος της καταστροφής και να διαφυλάξει ζωές που κινδυνεύουν είτε αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής, είτε μέλη του Σώματος που επιχειρούν στο μέτωπο.

Οι λειτουργίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν περιορίζονται μόνο κατά την ώρα της φωτιάς, αλλά μπορούν να περιπολούν σε κανονικές συνθήκες και να εντοπίζουν πιθανές εστίες ή κινδύνους.

Τα δύο drones που έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τύπου DJI Matrice 300 RTK τα οποία φέρουν εξειδικευμένους αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας συμπεριλαμβανομένης ραδιομετρικής θερμικής κάμερας και αποστασιόμετρου λέιζερ, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν αυτονομία μέχρι και 55 λεπτά πτήσης αλλά και προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.