Οι απειλές από πλευράς Τουρκίας και λαμβάνονται υπόψη και θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο διπλωματικό τρόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκής πλευράς για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος προσερχόταν στο Συνέδριο του Economist, απαντούσε σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρατηρείται καθυστέρηση από πλευράς Βρυξελλών για την απόφαση της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

«Υπάρχει το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκής πλευράς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όπως ξέρετε θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα μια έκθεση ενημέρωσης με βάση την υπηρεσία πληροφοριών στην οποία καταγράφονται τα όσα δυστυχώς έχουν επισυμβεί ή επισυμβαίνουν».

«Οι απειλές οπωσδήποτε από πλευράς Τουρκίας και λαμβάνονται υπόψη και θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο διπλωματικό τρόπο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τα πρακτικά συναντήσεων του Κραν Μοντανά που δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «έπραξα ό,τι έπρεπε να πράξω για να είμαι εποικοδομητικός, δημιουργικός, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».

Το θέμα της Ασφάλειας, είπε, «για πρώτη φορά ανεδείχθη ύστερα από τις δικές μας ενέργειες, ποτέ προηγουμένως δεν είχε συζητηθεί και είναι καλά γνωστό ότι ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στις 4 Ιουνίου 2017 είχε γίνει εκείνη η βαρυσήμαντη δήλωση που μιλούσε για αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και πως θα έπρεπε να εξευρεθεί άλλος τρόπος παροχής ασφάλειας, αν και εφόσον χρειαζόταν».

Συνεπώς, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «εκείνο το οποίο, όπως και τότε το είπα και τώρα θέλω να το επαναλάβω, αποτέλεσε την αιτία κατάρρευσης της προσπάθειας ήταν η εμμονή της Τουρκίας στη συνέχιση των εγγυήσεων και στην παρουσία αυξημένου αριθμού κατοχικών στρατευμάτων σε σχέση με την πρόταση για μια περίοδο ενός αγήματος, όπως προέβλεπε η Συνθήκη του 1960».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εξακολουθεί να δέχεται πυρά από ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δέχεται τα πυρά. Είναι ο κυπριακός ελληνισμός που δέχεται τα πυρά όταν του αποδίδονται ευθύνες, εκτός εάν εκείνο το οποίο θα ήθελαν είναι να αποδεχθώ εγγυήσεις, να αποδεχθώ την παρουσία στρατευμάτων, να αποδεχθώ όσα η Τουρκία διεκδικούσε».