Δεν ικανοποιεί η απόφαση του Υπουργικού να μην επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία τα παιδιά γυμνασίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονιών των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, επισημαίνοντας πως ενώ διατυπώθηκε εισήγηση από την επιδημιολογική ομάδα να επιστρέψουν οι μαθητές των Γυμνασιών, δεν υιοθετήθηκε.

Ο κ. Διονυσίου πρόσθεσε πως θα αξιολογηθεί η απόφαση από τους εντός της ημέρας και θα ληφθούν αποφάσεις, κατά πάσα πιθανότητα για κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης. Η Ομοσπονδία αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους μαθητές του γυμνασίου τόσο για την επανένταξη τους όσο και για ψυχολογικό κομμάτι. Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο Τετάρτη οι οργανωμένοι γονείς της δημοτικής εκπαίδευσης στη Λεμεσό θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, για το κλείσιμο των δημοτικών στην επαρχία.

Το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε σήμερα δεδομένα από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε μαθητές εντοπίστηκε στα Δημοτικά (714 κρούσματα), σε σύγκριση με 431 μαθητές Λυκείων.
Κατά το υπουργείο διαφαίνεται ότι η μη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα Δημοτικά, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά 12 ετών και κάτω δεν υποβάλλονται σε rapid test, δυσχεραίνουν την έγκαιρη ανίχνευση και την απομόνωση των θετικών περιστατικών.

Με βάση τα δεδομένα από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ένας μαθητής Δημοτικού, πέραν από το ότι, στις πλείστες περιπτώσεις, μεταδίδει τον ιό σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του και σε άλλα άτομα από το κοινωνικό του περιβάλλον, επιμολύνει τουλάχιστον 2 συμμαθητές του εντός του σχολικού χώρου.
Από την εφαρμογή του μέτρου για κλείσιμο των Δημοτικών στην Επαρχία Λεμεσού, φαίνεται να υπάρχει μείωση των κρουσμάτων σε μαθητές, αφού από τα 120 κρούσματα την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου, την εβδομάδα 14-20 Μαρτίου μειώθηκαν σε 80.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΚΥΠΥ, Πάμπο Χαριλάου, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 117 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσηλευτήρια κι έχουν αυξηθεί κάπως ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρχε πτωτική τάση. Πρόσθεσε πως πρόκειται περιστατικά της περιόδου των καρναβαλιών κι εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα αυξηθούν περεταίρω.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε σήμερα σε σχέση με τους 4 θανάτους ηλικιωμένων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ότι και τα 4 άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί.