Κραυγή απόγνωσης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής από εκπρόσωπους στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, λόγω της αύξησης των τιμών των σιτηρών και των επιπτώσεων της.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ζήτησαν άμεση λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης και παρέμβασεις του κράτους όπου είναι δυνατόν.

Μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των οργανώσεων ΕΚΑ, ΠΕΚ και Παναγροτικός ανέφεραν ότι ο γεωργικός τομέας βρίσκεται προ του φάσματος μιας μεγάλης κρίσης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπάρχει απόθεμα χαλλουμιού σε τυροκομία και γαλακτοβιομηχανίες που φτάνει τα έξι εκατομμύρια κιλά.

Ο κ. Ευαγόρας Χρυσάνθου εκ μέρους του συνδέσμου κτηνοτρόφων Πάφου ανέφερε ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών, αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάρουν πιστώσεις από τους εμπόρους, προσθέτοντας ότι χρωστούν χρήματα σε μυλωνάδες και τυροκομία. Τόνισε ότι εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα καταρρεύσει ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ο οποίος προανήγγειλε πως σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για στήριξη των κτηνοτρόφων.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών των σιτηρών δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο αλλά είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Υπενθύμισε ότι μετά από προσπάθειες η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το περιθώριο στις χώρες κράτη μέλη να παρέμβουν με διορθωτικά μέτρα για στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Ο κ. Καδής διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει έλλειψη σε αποθέματα ζωοτροφών, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν μέχρι από 140 – 200% οι εισαγωγές των σιτηρών.

Στόχος είπε είναι οι αυξήσεις των τιμών να απορροφηθούν από το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας και όχι μόνο από τους παραγωγούς.