Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στο τελωνείο των Καστανεών στην τουρκική πλευρά, με την προσδοκία να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή με διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν γίνει 136 συλλήψεις ατόμων που εισήλθαν χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα μέσω της μεθορίου του Έβρου.

Παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν νωρίς χθες το απόγευμα να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα στο φυλάκιο στις Καστανιές, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να απαντήσουν με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και -σύμφωνα με καταγγελίες και τα χημικά από Τούρκους αστυνομικούς- που έρχονταν από απέναντι.

Συνδρομή από την ΕΕ ζητά η Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε το βράδυ του Σαββάτου νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρόπους με τους οποίους η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) μπορεί να συμβάλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.