Με τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να βρίσκονται στο πιο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 2 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη της εμβληματικής έπαυλης Λα Γκρανζ με θέα τη λίμνη της Γενεύης.

Οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και διερμηνείς. Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Παρά τις παρασκηνιακές διεργασίες των δύο ομάδων, δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Μπάιντεν-Πούτιν. Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο καθένας θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον Τύπο.

Τι θα συζητήσουν

Από το Κρεμλίνο τονίζουν ότι δεν περιμένουν πολλά από τη σημερινή συνάντηση, αλλά ό,τι προκύψει, σίγουρα θα είναι χρήσιμο. Ο Λευκός Οίκος διαρρέει ότι σήμερα δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, θα τεθούν, όμως, οι βάσεις για να διερευνηθεί σε ποια θέματα οι δύο χώρες θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να βρουν κοινό τόπο για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας. Βασική επιδίωξη είναι η σχέση Ουάσιγκτον Μόσχας να γίνει πιο προβλέψιμη και να επιτευχθεί μια “στρατηγική ισορροπία”.

Η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κρατήσει 4 με 5 ώρες. Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

Τι άλλο θα βρεθεί στο τραπέζι

Ανταλλαγή κρατουμένων ως κίνηση καλής θέλησης για να βελτιωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις;

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε έτοιμος πριν από την σύνοδό του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται πιέσεις να πετύχει την απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι ο Μπάιντεν θα αναφερθεί στην πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα, Τετάρτη, στη Γενεύη, στο θέμα του Πολ Γουίλαν, που κρατείται στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, και του Τρέβορ Ριντ που είναι φυλακισμένος επειδή όντας μεθυσμένος, επιτέθηκε σε δύο Ρώσους αστυνομικούς. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι οι δύο Αμερικανοί πολίτες κρατούνται άδικα.

Εξάλλου, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, έχουν καλέσει τον Μπάιντεν να ζητήσει με πιο έντονο τρόπο την απελευθέρωσή τους.

«Η καφκική αντιμετώπιση που φυλάσσει το Κρεμλίνο στους Αμερικανούς πολίτες πρέπει να σταματήσει και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει την επιστροφή τους πρώτη προτεραιότητα της επίσκεψής του», εκτίμησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντες.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ πήγε ακόμη πιο μακριά, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωσή τους θα έπρεπε να έχει αποτελέσει «όρο» για τη διεξαγωγή της συνάντησης των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ο Πούτιν εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο.

«Ναι, ναι, ναι βέβαια», απάντησε, σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα από το NBC. «Αυτό που θα ήταν ακόμη καλύτερο θα ήταν μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να συνάψουμε μια συμφωνία έκδοσης», πρόσθεσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
Εν αναμονή αυτής της συμφωνίας, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει μια ανταλλαγή κρατουμένων για «ανθρωπιστικούς» λόγους, που συνδέονται «με την υγεία και τη ζωή καθένα ξεχωριστά».

Ποιοι Ρώσοι κρατούμενοι θα ήθελε να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τους δύο Αμερικανούς; «Έχουμε έναν κατάλογο», διαβεβαίωσε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των Ρώσων κρατούμενων σε αμερικανικές φυλακές «δεν συγκρίνεται» με αυτόν των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε κυρίως στα «σοβαρά προβλήματα υγείας» του Κονσταντίν Γιαροσένκο, του Ρώσου πιλότου που κρατείται στις ΗΠΑ με την κατηγορία του λαθρεμπορίου κοκαΐνης, η οικογένεια του οποίου ζήτησε την απελευθέρωσή του πριν τη σύνοδο. Το ίδιο έπραξε και η οικογένεια του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Στη συνέντευξή του ο Πούτιν εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στον Τρέβορ Ριντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2019 σε εννέα χρόνια κάθειρξη. «Πρόκειται απλώς για έναν μέθυσο και έναν ταραχοποιό», «είναι ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, τίποτα άλλο», τόνισε, την ώρα που Αμερικανοί πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι τον εκμεταλλεύεται ως μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης.

Η μητέρα του, Πόλα Ριντ, δήλωσε χθες στο NBC ότι έχει «πολλές ελπίδες» να δει επιτέλους τον γιο της ελεύθερο, χαιρετίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς αυτή την κατεύθυνση και τις δηλώσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο απελευθέρωσής του.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα», εξήγησε. «Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα επιστρέψει σπίτι του», διευκρίνισε ο πατέρας του, Τζόι Ριντ.

Πρώην αξιωματικός των Πεζοναυτών ο άλλος Αμερικανός που κρατείται στη Ρωσία, ο Πολ Γουίλαν ήταν πράκτορας ασφαλείας μιας αμερικανικής εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινήτων όταν συνελήφθη στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Ιούνιο του 2020 καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Πρόσφατα, ο Γουίλαν ζήτησε από τον Μπάιντεν να οργανώσει μια ανταλλαγή κρατουμένων προκειμένου να απελευθερωθεί.

Ωστόσο, η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα παραμένει ασαφής.