Η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας που σχετίζεται με το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, τόνισε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Η Υπουργός μιλούσε στο πλαίσιο του 9ου Ενεργειακού Συμποσίου με τίτλο «Το νέο τοπίο για το ενεργειακό αύριο της Κύπρου» το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία.

Στο τέλος του χρόνου, όπως είπε, αναμένεται ότι θα αρχίσει ο νέος γύρος ερευνητικών γεωτρήσεων, στην γεώτρηση της κοινοπραξίας EXXON MOBIL and Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι κάτι που αναμένεται με υψηλές προσδοκίες, τόνισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι η ποσότητα των υδρογονανθράκων στα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες.

Προχωρούν όπως είπε ταυτόχρονα και άλλα έργα που σχετίζονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κύπρου και με την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Συγκεκριμένα η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στον Euroasia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ. Ανέφερε ότι ο φορέας χρηματοδότησης έχει υποβάλει το αίτημα για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα γνωρίζουμε εάν θα εγκριθεί. Η έγκριση του αιτήματος εξήγησε, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της κατασκευής του.

Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε δεν είναι βέβαια τα δεδομένα σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» καθώς η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί στο τέλος του 2022, στη βάση μελετών της εταιρείας.

Αναφερόμενη στον στόχο της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι όλοι πλέον βάζουν στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία βάζει στο κράτος ιδιαίτερη πίεση καθώς πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν ιδιαιτερότητες και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με άλλα κράτη της Ευρώπης, καθώς και στο κομμάτι της αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού εκτίμησε ότι μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων η αγορά θα ανοίξει πλήρως μέσα στο 2022.