Ολοκληρώνεται και επισήμως το έργο ανάπλασης της πολυσύχναστης λεωφόρου Μακαρίου στην Λευκωσία, μετά και την ανακατασκευή της οδού Αναστασίου Λεβέντη μέχρι και την Πλατεία Σολωμού.

Από τις 20 Οκτωβρίου η λεωφόρος Μακαρίου από τα φώτα της Αστυνομίας Λυκαβηττού μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, από μονόδρομος θα γίνει αμφίδρομης κατεύθυνσης και θα μπορούν να διακινούνται μόνο λεωφορεία, εξουσιοδοτημένα οχήματα, ταξί, ποδήλατα και σκούτερ.

Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξήγησε με δηλώσεις της στο Κανάλι 6 η δημοτική μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας Κούλα Ιωάννου.

Όπως ανέφερε στους δικαιούχους για χρήση του δρόμου θα είναι και τα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα για σκοπούς έκτακτης ανάγκης. Επίσης στην Μακαρίου θα μπορούν να περνούν οχήματα τροφοδοσίας κατά τις πρωϊνές ώρες και οχήματα κατοίκων της περιοχής που διαθέτουν αδειοδοτημένο χώρο στάθμευσης.

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία με την οποία θα περνούν τα λεωφορεία και τα αδειοδοτημένα οχήματα, όπως μας αναφέρθηκε θα γίνει με τη μορφή έκδοσης κάρτας. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση από την Αστυνομία, για να μπορεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης να αναγνωρίζει αυτόματα τους αριθμούς των δικαιούχων οχημάτων.

Όπως ανέφερε η δημοτική μηχανικός το έργο της ανάπλασης της λεωφόρου Μακαρίου αποτελεί ένα πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με βάση τα σύγχρονα μοντέλα που εφαρμόζονται παγκοσμίως, προσβάσιμος για όλους και ασφαλής για περπάτημα. Ένας χώρος με πολύ πράσινο, σιντριβάνια, μικρές πλατείες, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης, που προσομοιάζει λειτουργικά, αλλά και αισθητικά με εξωτερικό εμπορικό κέντρο.

Στόχος είπε, είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου απρόσκοπτης κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη διακίνηση με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Χωρίς διακρίσεις προς τα εμποδιζόμενα άτομα και με συνεπαγόμενα οφέλη τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των ρύπων και του θορύβου και την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, της επισκεψιμότητας και της εμπορικότητας της περιοχής.

Όπως ενημερωθήκαμε από τον Δήμο Λευκωσίας θα εφαρμοστεί ένα μεταβατικό στάδιο έξι μηνών μέχρι να συνηθίσουν οι οδηγοί τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για το σκοπό αυτό, δεν θα γίνονται καταγγελίες, αλλά υποδείξεις από την Τροχαία.