Μια δύσκολη εξίσωση προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η οποία συνεδριάζει από τις 10 το πρωί με στόχο την λήψη αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συνεδρία αναμένεται να είναι μακρά καθώς αποφασίστηκε ότι θα γίνει διάλειμμα στη μία το μεσημέρι και θα συνεχιστεί η συζήτηση στις 3.
Επί τάπητος τέθηκαν σήμερα τα κρισιμότερα σημεία όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, ώστε να υπάρξει κατάληξη και να οδηγηθούν τα τρία ογκωδέστατα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από αρκετές καθυστερήσεις τέθηκε το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις δήμων φαίνεται ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι οι δήμοι πρέπει να είναι 17 ή λιγότεροι. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προώθησε παράλληλα αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπουν μεταξύ άλλων ένα δήμο λιγότερο στη Λεμεσό με την συνένωση του Ύψωνα με τα Πολεμίδια τα οποία επρόκειτο να αποτελέσουν ένα δήμο. Θέση του ΔΗΣΥ είναι επίσης δύο δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου, αντί τρεις και να γίνει ξεχωριστός δήμος της Αραδίππου ο οποίος με βάση το νομοσχέδιο ενοποιείται με την Λάρνακα.
Το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ των 20 δήμων και η ΔΗΠΑ θέλει 14 δήμους. Το ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκε όπως πληροφορούμαστε να καταθέσει τις προτάσεις του στην Ολομέλεια, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να κολλήσει η μεταρρύθμιση για ένα ή δύο δήμους διαφορά.
Αγκάθι φαίνεται να παραμένουν τα δημοψηφίσματα με την πλειοψηφία των βουλευτών να συμφωνεί με την διεξαγωγή τους, ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα κατά πόσο θα γίνουν δημοψηφίσματα στις οντότητες που πρόκειται να συσταθούν ή τοπικά δημοψηφίσματα. Ο ΔΗΣΥ διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Ένα ζήτημα που εκκρεμεί είναι ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων, εάν δηλαδή θα εκλέγονται κανονικά όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι ή μετά τις εκλογές με ψηφοφορία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.