Οι όροι της κατ’ αρχήν συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, παρουσιάστηκαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής που συστάθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση για την προμήθεια εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. 

Στην εν λόγω Επιτροπή, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχει και η Κύπρος με εκπρόσωπο από το Υπουργείο.

Μέσω της Επιτροπής, τα κράτη έχουν υποβάλει τις ποσότητες που χρειάζονται για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους. Η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει αίτημα δια του εκπροσώπου της, για εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Η τελική ποσότητα εμβολίων που θα λάβει, τόσο η Κύπρος όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θα οριστικοποιηθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και αναμένεται από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία,  Στέλλας Κυριακίδου, και στο πλαίσιο ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξασφάλιση εμβολίων που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη, ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020, ότι η Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ώστε να αγοράσει ένα δυνητικό εμβόλιο κατά της COVID-19, μόλις οι κλινικές μελέτες καταλήξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πέραν της συμφωνίας με την AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις για παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Στόχος της πρωτοβουλίας της κ. Κυριακίδου είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε εμβόλιο, μέσα από κοινή διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί η Επιτροπή εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.